EUR: 309,73 Ft
CHF: 288,59 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Tech

Az időjárást is megjósolja a világ leggyorsabb számítógépe

Egy új kínai szuperszámítógép szerezte meg az elsőséget a TOP500 világ 500 leggyorsabb komputeréről közzétett legújabb listáján.

A Vuhsziban működő Nemzeti Szuperszámítógép-központ Sunway TaihuLight nevű számítógépe másodpercenként 93 petaflop sebességre képes. A flopban megadott szám a számítógép gyorsaságát jelzi, az általa másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek (Floating Point Operations Per Second) számát takarja. A peta- előtag a tíz tizenötödik hatványát jelenti.

Vuhszi, 2016. június 20. A kínai Országos Szuperszámítógépes Központ által 2016. június 20-án közreadott kép a Sunway TaihuLight nevű szuperszámítógépről Vuhsziban. 2016. június 20-án közzétették a világ legerősebb számítógépjeinek listáját, amelyen az első helyet a Sunway TaihuLight szerezte meg. A szuperszámítógép kétszer olyan gyors és háromszor olyan hatékony, mint a szintén kínai elődje, a Tianhe-2. (MTI/EPA/Országos Szuperszámítógépes Központ)


A szuperszámítógép kétszer olyan gyors és háromszor olyan hatékony, mint a szintén kínai elődje, a Tianhe-2. (MTI/EPA/Országos Szuperszámítógépes Központ)

Az új szuperszámítógép kétszer olyan gyors és háromszor olyan hatékony, mint a korábbi listavezető, a szintén kínai Tianhe–2 (Tejút–2). Az új, Linux-alapú szuperszámítógépet nagy mennyiségű adatok elemzésére, időjárási előrejelzések készítésére és fejlett ipari technológiákhoz használják.

Az új 500-as lista érdekessége, hogy 1993-as első kiadása óta 167 számítógépével most először előzte meg Kína az Egyesült Államokat, amelynek 165 komputere szerepel a világ 500 leggyorsabb gépe között. Az első tízben négy amerikai és két kínai található, utóbbiak viszont a listavezetők – írja az MTI. Az első tíz között van még egy-egy szuperszámítógép Japánból, Svájcból, Németországból és Szaúd-Arábiából.

Ha figyelembe vesszük, hogy tíz éve Kína még csak 28 számítógéppel szerepelt a listán, és közülük egy sem volt a leggyorsabb 30 között, az ázsiai állam a szuperszámítógépek történelmében jóval nagyobbat és jóval gyorsabban lépett előre, mint bármely más ország – a TOP500 közleménye szerint.

Kapcsolódó Cikkek

 • Együttműködő robotok

  Együttműködő robotok

  Egyre több vállalat ismeri fel, hogy hosszú távú érdeke tevékenységének fenntartható végzése. Növekvőben van azon cégek száma, amelyek tudatosan törekednek ökológiai lábnyomuk csökkentésére, a környezet értékeinek védelmére.

 • Beperelték a Twittert!

  Beperelték a Twittert!

  A 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett torcselekmények áldozatainak hozzátartozói jogi eljárást kezdeményeztek a Twitter nevű közösségi szolgáltató ellen.

 • Kaspersky: kevés internetező használ biztonságos jelszót

  Kaspersky: kevés internetező használ biztonságos jelszót

  Még mindig csak kevés internetező alkot hatékony jelszót és használja azt biztonságosan, annak ellenére, hogy majdnem minden ötödik internetező fiókját megpróbálták már feltörni a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat kutatása szerint.