2018. március 23., péntek
Emőke

Aktuális

Az NGM egyelőre nem fél a Brexittől

Az elmúlt napok fejleményei után nagy volt a találgatás, hogy vajon a britek uniós szakítása hogyan érinti majd a magyar költségvetés helyzetét. Korábban a Századvég Gazdaságkutató már megszólalt az ügyben, a Lokálnak azt jelezte, hogy a Brexit érdemben nem befolyásolja a hazai gazdaság pályáját, viszont a Magyarország rendelkezésére álló, 2020-ig tartó uniós keret 4-5 százalékkal csökkenhet. Ez mintegy 5-600 milliárd forintnyi összeg lehet.

Varga Mihály miniszter és a Brexit-biztos 2017-es büdzsé (Fotó: MTI)

Varga Mihály miniszter és a Brexit-biztos 2017-es büdzsé (Fotó: MTI)

Az ügyben megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a brit kilépés miatt nincs szükség sem az idei, sem a 2017-es költségvetés módosítására. Tekintettel azonban a brit–magyar külkereskedelmi forgalom értékére – amely durván 140 milliárd forint évente – figyelemmel kísérik az eseményeket.


A Brexit kapcsán a Miniszterelnökségtől is tájékoztatást kértünk, arra voltunk kíváncsiak, hogy Nagy-Britannia távozása csökkentheti-e a Magyarországnak járó uniós forrásokat. A tárca azt írta, hogy a kormány minden eshetőségre felkészül, azt azonban egyelőre nem lehet megmondani, hogy azok közül mi következhet be. A Miniszterelnökség azt is közölte, hogy a 2014–2020-as ciklus 12 ezermilliárd forintos keretösszegének terhére eddig 231 darab pályázatot írtak ki mintegy 5200 milliárd forint értékben. Közülük 17 639 projekt kapott támogatást, ezeknek összesen 2045 milliárd forintot ítéltek oda.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, megemlékezve arról, hogy két évvel ezelőtt az Iszlám Állam terroristái pusztító csapást mértek a brüsszeliekre.

 • Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Egy általános iskolába rontottak be kampányolni a Job­bik kép­vi­se­lői tegnap – élü­kön Dúró Dó­rá­val. A Jobbik oktatási szakpolitikusa a párt soproni jelöltjével, dr.

 • Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán Viktor a bevándorlást tartja a tegnap kezdődött két napos európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Magyarország szempontjából. A miniszterelnök a találkozót megelőzően a Facebook-oldalán közzétett videóban hangsúlyozta: érvényt szereznek Magyarország érdekének, nem fogják hagyni a kerítés lebontását, a migránsok beengedését.

 • Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Döbbenetes választási vesztegetési ügyek sorozatára derült fény a Jobbik háza táján. Azt biztosan tudjuk, hogy két jelöltet és egy egész pártot is komoly pénzekkel próbáltak rávenni a visszalépésre, és ki tudja hány ilyen ügyre nem derült fény.