EUR: 308,46 Ft
CHF: 285,28 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Aktuális

Az NGM egyelőre nem fél a Brexittől

Az elmúlt napok fejleményei után nagy volt a találgatás, hogy vajon a britek uniós szakítása hogyan érinti majd a magyar költségvetés helyzetét. Korábban a Századvég Gazdaságkutató már megszólalt az ügyben, a Lokálnak azt jelezte, hogy a Brexit érdemben nem befolyásolja a hazai gazdaság pályáját, viszont a Magyarország rendelkezésére álló, 2020-ig tartó uniós keret 4-5 százalékkal csökkenhet. Ez mintegy 5-600 milliárd forintnyi összeg lehet.

Varga Mihály miniszter és a Brexit-biztos 2017-es büdzsé (Fotó: MTI)

Varga Mihály miniszter és a Brexit-biztos 2017-es büdzsé (Fotó: MTI)

Az ügyben megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a brit kilépés miatt nincs szükség sem az idei, sem a 2017-es költségvetés módosítására. Tekintettel azonban a brit–magyar külkereskedelmi forgalom értékére – amely durván 140 milliárd forint évente – figyelemmel kísérik az eseményeket.

A Brexit kapcsán a Miniszterelnökségtől is tájékoztatást kértünk, arra voltunk kíváncsiak, hogy Nagy-Britannia távozása csökkentheti-e a Magyarországnak járó uniós forrásokat. A tárca azt írta, hogy a kormány minden eshetőségre felkészül, azt azonban egyelőre nem lehet megmondani, hogy azok közül mi következhet be. A Miniszterelnökség azt is közölte, hogy a 2014–2020-as ciklus 12 ezermilliárd forintos keretösszegének terhére eddig 231 darab pályázatot írtak ki mintegy 5200 milliárd forint értékben. Közülük 17 639 projekt kapott támogatást, ezeknek összesen 2045 milliárd forintot ítéltek oda.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Nagyszülei szerint nincs valódi bizonyítékuk a hatóságoknak a Teréz körúti robbantással gyanúsított P. László ellen, sőt szerintük olyan új információ került a hatóság kezébe, amely nyomán hamarosan szabadon engedik az előzetes letartóztatásba helyezett unokájukat.

 • Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Az ígéretek szerint a héten megkezdődnek a tárgyalások a baloldali pártok között, hogy másodjára is megkíséreljenek összeállni, most a 2018-as országgyűlési választásokra.

 • Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  A Jobbik elnöke elismerte, hogy “jó kapcsolata van” a török Nacionalista Mozgalom Párttal. Ez az a tömörülés, amely a háttérből támogatja a Szürke Farkasok névre hallgató terrorista sejtet.