EUR: 307,26 Ft
CHF: 286,46 Ft
2017. január 16., hétfő
Gusztáv

Sport

Benedek Tibor és Gergely István is sportcsillag lett

Budapest, 2016. március 22.
Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a csapat sajtónyilvános edzésén a budapesti Komjádi Uszodában 2016. március 22-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, illetve segítője, korábbi csapattársa, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Gergely István tenyérlenyomatával bővült pénteken a Hemingway Alapítvány által 1991-ben létrehozott Magyar Sportcsillagok Fala.

Az ünnepi eseményen Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a Sydney és Peking között sorozatban háromszor győztes válogatott szövetségi kapitány méltatta a két klasszis játékost.

Benedek Tiborról elmondta, amikor 1999-ben nyolchónapos eltiltását követően – amelyet egy sebre használt kenőcs miatt kapott, s eredetileg két évre szólt – egy római telefonfülkéből felhívta őt, csak annyit tudott garantálni a kiváló játékosnak, hogy meghívja a keretbe. A balkezes pólós kiharcolta a csapatba kerülést, s Sydneyben az oroszok elleni döntőben négy góllal hálálta meg a bizalmat.

“Az ezt követő két olimpián tökéletes csapatkapitány volt, olyan problémákat is megoldott, ami nekem már sok lett volna, vagy éppen nem akartam lépni az ügyben”- mondta Kemény Dénes, aki egy “elfeledett” történetben elevenítette fel, hogy az athéni játékokra készülő együttesbe akkor még csak vendégként kapott meghívót a mindössze 16 éves szupertehetség, Varga Dénes, aki az egyik első tréningen Benedekkel közösen készülhetett. “Azt hiszem, jó befektetés volt az a kis oktatás, hiszen négy évvel később Pekingben Dumi meghálálta a bizalmat.” – tette hozzá.

“Nagy megtiszteltetés, örülök, hogy itt lehetek Gergely Pistivel, akivel már három éve dolgozunk a válogatott élén. Hamarosan egy újabb fontos pillanat előtt állunk, hiszen néhány hét és itt a riói olimpia” – mondta Benedek Tibor.

Gergely Istvánról Kemény Dénes elmondta, 1994-ben látta először játszani egy szlovák-magyar ifjúsági Európa-bajnokságon – akkor még szlovák színekben -, majd 2001-ben a fukuokai világbajnokságon, a szlovákok 11-10-es “kiütése” után kereste meg a hálóőrt azzal, hogy ő tudna neki egy “szebb színösszeállítású fürdőköpenyt.”

A szakember hangsúlyozta, sokat járt Mádl Ferenc akkori köztársasági elnöknél a kapus ügyében. Végül 2003-ban, az utolsó pillanatban jött meg a magyar játékengedélye, s rögtön egy Barcelonában szerzett világbajnoki arannyal mutatkozott be.

Kemény Dénes kiemelte, nem sokkal a 2008-es pekingi olimpia előtt, a málagai Európa-bajnokság után – amelyen bronzérmet nyert a válogatott – sokan azt hitték, hogy a kontinensviadalon szereplő együttest viszi magával az ötkarikás játékokra, végül egyetlen helyen változtatott és Nagy Viktor helyére őt nevezte. “Szécsi Zolival a lehető legjobb barátságot alakították ki, s egy kapusnak mindig könnyebb úgy védeni, ha nem azt érzi, hogy a kollégája csak a hibájára vár. Tökéletesen segítették ki egymást, egyszer az elődöntőben, majd a döntőben is. Az eredményt tudjuk.” – mondta Kemény Dénes.

“Tibor minden fontos pillanatnál ott volt a karrierem során, Dénes pedig a válogatottnál. Fantasztikus érzés, hogy most itt ülünk mind a hárman” – mondta Gergely István.

Benedek Tibor és Gergely István kézlenyomata a 168. és a 169. a Sportcsillagok Falán, amelynek nagy része megsérült a Testnevelési Egyetemen tavaly történt tűzesetben, s a helyreállítás után ott kerül majd ki újra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Két verség után Chile ellen javíthatunk

  Két verség után Chile ellen javíthatunk

  Rosszul kezdődött a férfi kézilabda vb a magyar válogatottnak, a németek és a horvátok elleni vereség – 27-23, illetve 31-28 – után azonban Chile legyőzése nem okozhat különösebb gondot.

  Gdansk, 2016.

 • Semmi sem épül csak az olimpia miatt

  Semmi sem épül csak az olimpia miatt

  A kormány által tavaly decemberben elfogadott Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program megvalósulásával a 2024-es olimpiától függetlenül is megépülnek azok a sportlétesítmények, amelyekben a nyári játékok versenyeit is tartanák.

 • Miklós Edit keresztszalag-szakadást szenvedett

  Miklós Edit keresztszalag-szakadást szenvedett

  Miklós Editnek elszakadt a keresztszalagja a jobb térdében, miután vasárnap hatalmasat bukott a női alpesi sízők altenmarkt-zauchensee-i lesikló világkupafutamát megelőző hivatalos edzésen.