EUR: 305,40 Ft
CHF: 276,92 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Külföld

Célpont! Meglőtte, megszurkálta és meg is rugdosta a támadó a képviselőnőt

Lövöldözésben súlyosan megsebesült csütörtökön egy brit parlamenti képviselő. A rendőrség egy férfit őrizetbe vett. A politikai pártok az incidens után közös kezdeményessel felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampányát.

jocoxA 41 éves Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője, aki a tavalyi parlamenti választásokon nyerte el mandátumát, éppen fogadóórájáról jött ki az észak-angliai Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, amikor a támadás érte.

A kétgyermekes képviselőnőt mentőhelikopterrel szállították egy leedsi kórházba.

A BBC által idézett szemtanúk szerint a támadó egy régi típusúnak tűnő kézifegyverből három lövést adott le Jo Coxra, majd késsel is megsebesítette, végül belerúgott a földön fekvő sebesültbe.

Könnyebben megsebesült egy másik férfi is, aki megpróbálta feltartóztatni a támadót.

A rendőrség délutáni közleményében ezeket a részleteket nem erősítette meg, de közölte, hogy a képviselőt válságos állapotban szállították kórházba.

Nem sokkal az incidens után egy 52 éves férfit őrizetbe vettek.

Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja.

A támadás hírének hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy a csütörtök délutáni és esti kampányrendezvényeket törlik, és minden kampánytevékenységet felfüggesztenek a nap hátralévő részére.

David Cameron miniszterelnök mélységes aggodalmának adott hangot a történtek után.

Nagy-Britanniában legutóbb hat éve ért támadás parlamenti képviselőt.

A szintén munkáspárti Stephen Timms 2010 májusában választókerületében, az északkelet-londoni East Ham kerületben ugyancsak képviselői fogadóórát tartott, amikor egy brit muszlim diáklány késsel megsebesítette.

A merénylőt, a 21 éves Roshonara Choudhryt a helyszínen őrizetbe vették, és még ugyanabban az évben életfogytig tartó börtönre ítélték.

Timmst két szúrás érte gyomortájékon, de sérülése nem volt súlyos, és a képviselő azóta teljesen felépült.

A bírósági eljárás során kiderült, hogy Choudhry bosszúból követte el a támadást, amiért Timms annak idején megszavazta az alsóházban Nagy-Britannia katonai részvételét az iraki háborúban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Líbia biztonsága, a líbiai tranzitútvonal lezárása egyre inkább kiemelkedő európai érdek, mivel Fekete-Afrikából nagy tömegben indultak el olyan emberek, akik nem politikai menekültek, és nagy az utánpótlás is.

 • Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj zajlott Izrael ammáni nagykövetségén: egy jordániai állampolgár és egy izraeli között viszály tört ki, aminek végén a jordániai belehalt két pisztolylövésbe, az izraelit pedig szúrt sebbel, válságos állapotban vitték kórházba.

 • A nap képe: Szelíd motoros

  A nap képe: Szelíd motoros

  Egy életre szóló élményben volt részük egy orosz kisváros lakóinak, akik a saját szemükkel láthattak motorozni egy hatalmas barnamedvét.