2018. április 24., kedd
György

Egyéb IV.kerület

Díszpolgár lett az újpesti színész

Az 1956-os forradalom során elhunyt bajtársainak ajánlotta a most megkapott Budapest díszpolgára címet Dózsa László színművész, az Újpesti Színház művészeti vezetője és főrendezője.

Budapest, 2016. június 17. Tarlós István főpolgármester (j) díszpolgári címet ad át Dózsa László színművésznek, rendezőnek a Városháza díszteremében tartott ünnepi közgyűlésen 2016. június 17-én. Mellettük Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarlós István főpolgármester adta át a díszpolgári címet Dózsa László színművésznek (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Dózsa László az 1956-os forradalomban elhunyt. Legalábbis a korabeli karton szerint – ennek köszönheti az életét. Fiatalon, 14 évesen a Szövetség utca és a Rákóczi út kereszteződésénél harcoló, az akkori Divatcsarnokot védő csoport tagja lett, ám 1956. november 5-én elfogták és társaival együtt az utcán kivégzőosztag elé állították. A csoport minden tagja meghalt, kivéve őt. Előbb a Szövetség utcai kórházba, majd a Mosonyi úti rabkórházba szállították. Kihallgatása során többször fejbe rúgták, melynek következtében a klinikai halál állapotába került. A Fiumei úti temetőben egy tömegsírba temették, de a sírásó észrevette, hogy mozog és megmentette attól, hogy élve eltemessék. Életét a Szabolcs utcai kórházban nyolcórás műtéttel mentették meg. Koponyáját fémlemezzel foltozták ki, amit azóta is visel. A megtorlások során nem találták meg, mivel a nyilvántartásban kartonján az szerepelt, hogy meghalt és eltemették.


A forradalom után volt postai segédmunkás, majd jelentkezett a Rózsahegyi Kálmán és felesége vezette színiiskolába, ám az asszony meghalt, a tanulók nevét pedig leadták a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de csak őt vették fel a névjegyzékben szereplők közül. Csakhogy ekkor még nem volt érettségije, amit a Balettintézet levelező szakán szerzett meg. Később játszott a Csokonai Nemzeti Színházban, a Madách Színházban, a Népszínházban, a Nemzeti Színházban is.
– Ezen a napon 1956-os bajtársaimra emlékszem. Azokkal szeretném megosztani a kitüntetést, akik Budapestért áldozták drága életüket – mondta a díjátadás utáni beszédében Dózsa László.

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.