EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb IV.kerület

Díszpolgár lett az újpesti színész

Az 1956-os forradalom során elhunyt bajtársainak ajánlotta a most megkapott Budapest díszpolgára címet Dózsa László színművész, az Újpesti Színház művészeti vezetője és főrendezője.

Budapest, 2016. június 17. Tarlós István főpolgármester (j) díszpolgári címet ad át Dózsa László színművésznek, rendezőnek a Városháza díszteremében tartott ünnepi közgyűlésen 2016. június 17-én. Mellettük Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarlós István főpolgármester adta át a díszpolgári címet Dózsa László színművésznek (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Dózsa László az 1956-os forradalomban elhunyt. Legalábbis a korabeli karton szerint – ennek köszönheti az életét. Fiatalon, 14 évesen a Szövetség utca és a Rákóczi út kereszteződésénél harcoló, az akkori Divatcsarnokot védő csoport tagja lett, ám 1956. november 5-én elfogták és társaival együtt az utcán kivégzőosztag elé állították. A csoport minden tagja meghalt, kivéve őt. Előbb a Szövetség utcai kórházba, majd a Mosonyi úti rabkórházba szállították. Kihallgatása során többször fejbe rúgták, melynek következtében a klinikai halál állapotába került. A Fiumei úti temetőben egy tömegsírba temették, de a sírásó észrevette, hogy mozog és megmentette attól, hogy élve eltemessék. Életét a Szabolcs utcai kórházban nyolcórás műtéttel mentették meg. Koponyáját fémlemezzel foltozták ki, amit azóta is visel. A megtorlások során nem találták meg, mivel a nyilvántartásban kartonján az szerepelt, hogy meghalt és eltemették.

A forradalom után volt postai segédmunkás, majd jelentkezett a Rózsahegyi Kálmán és felesége vezette színiiskolába, ám az asszony meghalt, a tanulók nevét pedig leadták a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de csak őt vették fel a névjegyzékben szereplők közül. Csakhogy ekkor még nem volt érettségije, amit a Balettintézet levelező szakán szerzett meg. Később játszott a Csokonai Nemzeti Színházban, a Madách Színházban, a Népszínházban, a Nemzeti Színházban is.
– Ezen a napon 1956-os bajtársaimra emlékszem. Azokkal szeretném megosztani a kitüntetést, akik Budapestért áldozták drága életüket – mondta a díjátadás utáni beszédében Dózsa László.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.