EUR: 307,31 Ft
CHF: 281,52 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Belföld

Drága dolog jóban lenni a világgal

Kilencmilliárd forintnál is többe került az államnak a nagykövetségi épületek bérlése tavaly. A legmélyebben a tokiói konzulátus miatt kellett zsebbe nyúlni, amelyért 28-szor annyit csengettek ki, mint  a legolcsóbb magyar külképviseletért.

Valamivel több mint 9,1 milliárd forintot fizetett ki összesen a magyar állam a diplomáciai képviseletei után 2015-ben – közölte a Lokál megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Magyar nagykövetségből az előző évben 78-at tartottak nyilván, vagyis egy-egy konzulátus után átlagosan 117 millió forintot számítottak fel a fogadó országok. Ebbe nemcsak a nagykövetségi épületek bérlését kell beleérteni, hanem a különböző szolgálati lakások és rezidenciák díjait is. Ezeket kilistázva az derül ki, hogy a KKM összesen 821 bérleti szerződést kötött külképviseletei tevékenységének ellátására. Vagyis nem ritka, hogy országonként 10 különböző ingatlant is bérel Magyarország.

Ilyen például Japán, ahol a konzulátuson kívül 8 szolgálati lakásért és egy vendégszobáért fizet a tárca. A tokiói magyar jelenlét bekerülése így éves szinten meghaladja a 235 millió forintot. Ennél magasabb áron sehol sem ápolja a kapcsolatokat a magyar állam. A japánokkal való jó viszony fenntartásának költsége különösen szembetűnő, ha a legolcsóbb desztinációval vetjük össze: a lettországi Rigában alig 8 millió forintért állomásoznak a hazai diplomaták. A két helyszín között 28-szoros eltérés van.

A KKM válaszaiból azt is megtudtuk, hogy a nagykövetségi épületek kiválasztásánál elsődlegesen a biztonság és a funkcionalitás számít, de az országimázs építésének szempontja is legalább ilyen súllyal esik latba. – A költséghatékonyságra ugyanígy odafigyelünk – írták.

Az 2010-es kormányváltás óta egyébként mindössze öt új nagykövetséggel bővült a magyar diplomáciai jelenlét a nagyvilágban: 2013-ban Abujában (Nigéria) és Santiagóban (Chile), 2015-ben pedig Kuala Lumpurban (Malajzia), Quitóban (Ecuador) és Ulánbátorban (Mongólia) adtak át külképviseleteket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kőszegi Tamás, a bukott HÖK-ös

  Kőszegi Tamás, a bukott HÖK-ös

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt „sötét lovak” a Momentum Mozgalom ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Migránsok terrorizálják a nőket Párizsban

  Migránsok terrorizálják a nőket Párizsban

  Megszállták a muszlim férfiak Párizs egyik belvárosi részét. A migránsok nemcsak beszólnak, hanem erőszakoskodnak is a nőkkel, akik már úgy járnak haza a munkából, hogy egy metrómegállóval hamarabb leszállnak és taxiba ülnek.

 • Óriási támogatást kapnak a családok

  Óriási támogatást kapnak a családok

  A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, ennek középpontjába a kétgyermekes családokat állítják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon, ahol ismertette a kormány előző napi ülésén elfogadott, gyermekvállalást ösztönző akciótervet.

 • Botka le akarja bontani a kerítést

  Botka le akarja bontani a kerítést

  Hatalomra kerülése után lebontaná a szerb–magyar határon létesített technikai határzárat Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, aki erről a Reuters hírügynökségnek adott interjúban beszélt.