EUR: 305,43 Ft
CHF: 276,44 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Belföld

Drága dolog jóban lenni a világgal

Kilencmilliárd forintnál is többe került az államnak a nagykövetségi épületek bérlése tavaly. A legmélyebben a tokiói konzulátus miatt kellett zsebbe nyúlni, amelyért 28-szor annyit csengettek ki, mint  a legolcsóbb magyar külképviseletért.

Valamivel több mint 9,1 milliárd forintot fizetett ki összesen a magyar állam a diplomáciai képviseletei után 2015-ben – közölte a Lokál megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Magyar nagykövetségből az előző évben 78-at tartottak nyilván, vagyis egy-egy konzulátus után átlagosan 117 millió forintot számítottak fel a fogadó országok. Ebbe nemcsak a nagykövetségi épületek bérlését kell beleérteni, hanem a különböző szolgálati lakások és rezidenciák díjait is. Ezeket kilistázva az derül ki, hogy a KKM összesen 821 bérleti szerződést kötött külképviseletei tevékenységének ellátására. Vagyis nem ritka, hogy országonként 10 különböző ingatlant is bérel Magyarország.

Ilyen például Japán, ahol a konzulátuson kívül 8 szolgálati lakásért és egy vendégszobáért fizet a tárca. A tokiói magyar jelenlét bekerülése így éves szinten meghaladja a 235 millió forintot. Ennél magasabb áron sehol sem ápolja a kapcsolatokat a magyar állam. A japánokkal való jó viszony fenntartásának költsége különösen szembetűnő, ha a legolcsóbb desztinációval vetjük össze: a lettországi Rigában alig 8 millió forintért állomásoznak a hazai diplomaták. A két helyszín között 28-szoros eltérés van.

A KKM válaszaiból azt is megtudtuk, hogy a nagykövetségi épületek kiválasztásánál elsődlegesen a biztonság és a funkcionalitás számít, de az országimázs építésének szempontja is legalább ilyen súllyal esik latba. – A költséghatékonyságra ugyanígy odafigyelünk – írták.

Az 2010-es kormányváltás óta egyébként mindössze öt új nagykövetséggel bővült a magyar diplomáciai jelenlét a nagyvilágban: 2013-ban Abujában (Nigéria) és Santiagóban (Chile), 2015-ben pedig Kuala Lumpurban (Malajzia), Quitóban (Ecuador) és Ulánbátorban (Mongólia) adtak át külképviseleteket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.