2018. március 23., péntek
Emőke

Belföld

Drága dolog jóban lenni a világgal

Kilencmilliárd forintnál is többe került az államnak a nagykövetségi épületek bérlése tavaly. A legmélyebben a tokiói konzulátus miatt kellett zsebbe nyúlni, amelyért 28-szor annyit csengettek ki, mint  a legolcsóbb magyar külképviseletért.

Valamivel több mint 9,1 milliárd forintot fizetett ki összesen a magyar állam a diplomáciai képviseletei után 2015-ben – közölte a Lokál megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Magyar nagykövetségből az előző évben 78-at tartottak nyilván, vagyis egy-egy konzulátus után átlagosan 117 millió forintot számítottak fel a fogadó országok. Ebbe nemcsak a nagykövetségi épületek bérlését kell beleérteni, hanem a különböző szolgálati lakások és rezidenciák díjait is. Ezeket kilistázva az derül ki, hogy a KKM összesen 821 bérleti szerződést kötött külképviseletei tevékenységének ellátására. Vagyis nem ritka, hogy országonként 10 különböző ingatlant is bérel Magyarország.


Ilyen például Japán, ahol a konzulátuson kívül 8 szolgálati lakásért és egy vendégszobáért fizet a tárca. A tokiói magyar jelenlét bekerülése így éves szinten meghaladja a 235 millió forintot. Ennél magasabb áron sehol sem ápolja a kapcsolatokat a magyar állam. A japánokkal való jó viszony fenntartásának költsége különösen szembetűnő, ha a legolcsóbb desztinációval vetjük össze: a lettországi Rigában alig 8 millió forintért állomásoznak a hazai diplomaták. A két helyszín között 28-szoros eltérés van.

A KKM válaszaiból azt is megtudtuk, hogy a nagykövetségi épületek kiválasztásánál elsődlegesen a biztonság és a funkcionalitás számít, de az országimázs építésének szempontja is legalább ilyen súllyal esik latba. – A költséghatékonyságra ugyanígy odafigyelünk – írták.


Az 2010-es kormányváltás óta egyébként mindössze öt új nagykövetséggel bővült a magyar diplomáciai jelenlét a nagyvilágban: 2013-ban Abujában (Nigéria) és Santiagóban (Chile), 2015-ben pedig Kuala Lumpurban (Malajzia), Quitóban (Ecuador) és Ulánbátorban (Mongólia) adtak át külképviseleteket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, megemlékezve arról, hogy két évvel ezelőtt az Iszlám Állam terroristái pusztító csapást mértek a brüsszeliekre.

 • Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Egy általános iskolába rontottak be kampányolni a Job­bik kép­vi­se­lői tegnap – élü­kön Dúró Dó­rá­val. A Jobbik oktatási szakpolitikusa a párt soproni jelöltjével, dr.

 • Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán Viktor a bevándorlást tartja a tegnap kezdődött két napos európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Magyarország szempontjából. A miniszterelnök a találkozót megelőzően a Facebook-oldalán közzétett videóban hangsúlyozta: érvényt szereznek Magyarország érdekének, nem fogják hagyni a kerítés lebontását, a migránsok beengedését.

 • Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Döbbenetes választási vesztegetési ügyek sorozatára derült fény a Jobbik háza táján. Azt biztosan tudjuk, hogy két jelöltet és egy egész pártot is komoly pénzekkel próbáltak rávenni a visszalépésre, és ki tudja hány ilyen ügyre nem derült fény.