EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 21., szombat
Ágnes

Egyéb

Egy belga diplomata fogja vezetni a kilépési tárgyalásokat

London, 2016. június 24.
Kilépéspártiak ünnepelnek a londoni Parlament-téren 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni napon. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg. (MTI/AP/PA/Anthony Devlin)

Didier Seeuws belga diplomatát jelölték ki az Európai Unió részéről arra, hogy vezesse a tárgyalásokat az EU és Nagy-Britannia között a szigetország kiválásáról – közölték szombaton hírügynökségek diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A diplomaták a Het Nieuwsblad című belga lap értesülését megerősítve elmondták, hogy Seeuws vezeti majd az EU miniszteri tanácsának úgynevezett Brexit-munkacsoportját.

A belga diplomata 2014 végéig Herman Van Rompuynek, a tagállamok kormányait képviselő Európai Tanács akkori elnökének közeli munkatársa volt. Jelenleg az Európai Tanácson belüli egyik igazgatóságot vezeti.

Miután a csütörtökön rendezett brit népszavazáson a kilépést pártolók kerültek többségbe, az EU csúcsvezetői az elmúlt napokban amellett foglaltak állást, hogy minél előbb meg kell kezdeni a Nagy-Britannia kiválásáról szóló tárgyalásokat, a brit kormány azonban időt szeretne nyerni. A tárgyalások megkezdése előtt a brit kormánynak hivatalosan is jeleznie kell kilépési szándékát az EU felé.

Kapcsolódó Cikkek