EUR: 305,04 Ft
CHF: 275,90 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

Egyetlen rakétával húsz műholdat lőtt fel India

India sikeresen útnak indított az űrbe húsz műholdat egyetlen rakétán a szerda reggeli órákban, ez az ország történetének legtöbb műholdat kilövő missziója.

A húsz szatellit között van kanadai, német, indonéz és tizenhárom egyesült államokbeli is. A kilövés a kelet-indiai parton, Andhra Prades államban lévő Szriharikota űrközpontból történt.

A legtöbb műholdat kilövő misszió rekordját Oroszország tartja: 2014-ben 37-et küldtek fel az űrbe, a NASA 29-et. A Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) rakéta 44,4 méteres, 320 tonnát nyom. A fedélzetén lévő húsz szatellit összesen 1288 kilogramm.

Egyikük a Google-hoz tartozó Terra Bella cég 110 kilogrammos SkySat Gen2-1 nevű műholdja, amely igen nagy felbontású képeket és videókat képes készíteni a Földről. India Cartosat nevű műholdja térképészeti célokra, városi, vidéki és tengerparti területek és a vízeloszlás megfigyelésére alkalmazható.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Rekordáron, 51 ezer 750 ausztrál dollárért, átszámítva 10,7 millió forintért kelt el egy palack a leghíresebb ausztrál borászat legnépszerűbb borának legelső, kereskedelmi forgalomba nem került 1951-es évjáratából egy melbourne-i árverésen – jelentette be pénteken az MW Wines aukciósház.

 • Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén Zsolt szerint “nem a mi készülékünkben van a hiba”, ha a román-magyar viszony még mindig nem megfelelően alakul. A miniszterelnök-helyettes erről péntek reggel beszélt Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) mini-Máértnek is nevezett nemzetpolitikai pódiumbeszélgetésén, melyen valamennyi nemzetrész és a magyar kormány képviselői vettek részt.

 • Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.