EUR: 310,20 Ft
CHF: 289,51 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Külföld

Elárverezik Karl Marx ritka könyvének egyik példányát

Elárverezik A tőke ritkaságszámba menő első kiadásának egyik példányát, a dedikált kötet a várakozások szerint 80 és 120 ezer font (31,8-47,75 millió forint) közötti áron találhat gazdára a Bonhams ritka könyveket és kéziratokat felsorakoztató június 15-i londoni aukcióján.

Az árverésre váró könyvet a szerző, Karl Marx ajándékozta barátjának, Johann Georg Eccarius munkásvezérnek. “Ez a kötet szenzációs és fontos példánya egy könyvnek, amely megváltoztatta a világot. Mind Marx, mind pedig Eccarius jelentős alakja volt a kommunizmus nehéz születésének, és hosszú évekig tartó személyes kapcsolat fűzte őket össze, mígnem aztán politikai véleménykülönbségeik miatt eltávolodtak egymástól” – mondta kedden Simon Roberts, a tekintélyes aukciósház könyvszakértője.

Marx 1867. szeptember 18-án, vagyis a megjelenés után négy nappal ajándékozta Eccariusnak a kötetet, amely a Bonhams tájékoztatása szerint egyike azon kevés példánynak, amely fennmaradt A tőke első kötetének első kiadásából.

A tőke – A politikai gazdaságtan bírálata háromkötetes mű. Karl Marx életében csak az első kötet jelent meg, a másik kettőt Friedrich Engels dolgozta ki a teoretikus jegyzetei alapján, és 1885-ben, illetve 1894-ben jelentek meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meztelenül rohant a templomba a lány

  Meztelenül rohant a templomba a lány

  Rengeteg sérülés borította annak a 18 éves lánynak a testét, aki magából kikelve, ordítozva rontott be egy texasi templomba azt állítva, hogy egy autós elrabolta, majd egy erdőben molesztálni kezdte.

 • Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant vasárnap egy ukrán Mi-2-es katonai helikopter az ország keleti részén, Donyeck megye kijevi ellenőrzésű részén, az előzetes információk alapján öten vesztették életüket, a gép három fős legénysége és két utasa – közölte Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

 • Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  A globalizált világban fontos, hogy a gyökereinket megerősítsük, s felismerjük, hogy valami sokkal értékesebbel rendelkezünk, mint az olcsó, import kultúra – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere az Arany János emlékév kapcsán megjelent formabontó album kapcsán.