EUR: 305,40 Ft
CHF: 276,92 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Külföld

Elárverezik Karl Marx ritka könyvének egyik példányát

Elárverezik A tőke ritkaságszámba menő első kiadásának egyik példányát, a dedikált kötet a várakozások szerint 80 és 120 ezer font (31,8-47,75 millió forint) közötti áron találhat gazdára a Bonhams ritka könyveket és kéziratokat felsorakoztató június 15-i londoni aukcióján.

Az árverésre váró könyvet a szerző, Karl Marx ajándékozta barátjának, Johann Georg Eccarius munkásvezérnek. “Ez a kötet szenzációs és fontos példánya egy könyvnek, amely megváltoztatta a világot. Mind Marx, mind pedig Eccarius jelentős alakja volt a kommunizmus nehéz születésének, és hosszú évekig tartó személyes kapcsolat fűzte őket össze, mígnem aztán politikai véleménykülönbségeik miatt eltávolodtak egymástól” – mondta kedden Simon Roberts, a tekintélyes aukciósház könyvszakértője.

Marx 1867. szeptember 18-án, vagyis a megjelenés után négy nappal ajándékozta Eccariusnak a kötetet, amely a Bonhams tájékoztatása szerint egyike azon kevés példánynak, amely fennmaradt A tőke első kötetének első kiadásából.

A tőke – A politikai gazdaságtan bírálata háromkötetes mű. Karl Marx életében csak az első kötet jelent meg, a másik kettőt Friedrich Engels dolgozta ki a teoretikus jegyzetei alapján, és 1885-ben, illetve 1894-ben jelentek meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Líbia biztonsága, a líbiai tranzitútvonal lezárása egyre inkább kiemelkedő európai érdek, mivel Fekete-Afrikából nagy tömegben indultak el olyan emberek, akik nem politikai menekültek, és nagy az utánpótlás is.

 • Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj zajlott Izrael ammáni nagykövetségén: egy jordániai állampolgár és egy izraeli között viszály tört ki, aminek végén a jordániai belehalt két pisztolylövésbe, az izraelit pedig szúrt sebbel, válságos állapotban vitték kórházba.

 • A nap képe: Szelíd motoros

  A nap képe: Szelíd motoros

  Egy életre szóló élményben volt részük egy orosz kisváros lakóinak, akik a saját szemükkel láthattak motorozni egy hatalmas barnamedvét.