EUR: 310,25 Ft
CHF: 258,82 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Elhunyt Bill Cunningham legendás New York-i divatfotós

Elhunyt Bill Cunningham, a The New York Times divatfotósa, akinek legendás védjegyévé vált, hogy New York utcáin fotózta az új divattrendeket.

Cunningham 87 esztendős korában, szombaton halt meg, miután stroke-ot kapott és kórházba szállították.


Csaknem negyven évig dolgozott a The New York Times-nak, amely halálhírét megerősítve “a divat elhivatott krónikásaként” és “hihetetlen kulturális antropológuskén” méltatta.

“Emlékezni fogunk az élő, élettel teli New Yorkra, amelyet képei megörökítettek” – mondta Bill de Blasio, New York polgármestere.


Cunningham 19 évesen érkezett a metropoliszba, ahol előbb kalaposként dolgozott, majd ezt követően kezdett divatról írni és vált divatfotóssá.

Jellegzetes kék zakójában, kerékpárral járta New York utcáit, és úgy tartották róla, hogy páratlan szeme van az új divatirányzatok felfedezéséhez. Fáradhatatlanul készítette képeit az utcákon, és a rangos divatrendezvényeken egyaránt.

Bár szoros kapcsolatban állt a legelegánsabb divatházakkal, visszafogott életet élt. 2010-ig a Carnegie Hall fölötti műteremben lakott, amely tele volt a fotóinak negatívjait tároló szekrényekkel, és csupán egy puritán, egyszemélyes ágya volt. A The New York Times szerint szinte minden nap ugyanabban a kis üzletben fogyasztotta el a reggelijét: kávét, kolbászt, tojást és sajtot. A New York-i látványosságok hivatala “élő látványossággá” nyilvánította.

A magazinoktól munkáiért kapott csekkeket rendre összetépte. Mikor megkérdezték, hogy miért teszi, így válaszolt: ” a pénz a legolcsóbb dolog. A szabadság és a függetlenség a legdrágább”.

“Társaságát a divatvilág leggazdagabb és legbefolyásosabb tagjai keresték, de megmaradt a legkedvesebb, legszerényebb embernek, akit valaha ismertem” – emlékezett rá Arthur Ochs Sulzberger Jr., a The New York Times elnöke.

“Egy legendát veszítettünk el, össze vagyok törve, mert egy barátom távozott” – jelentette ki.

A divatfotósról 2010-ben Richard Press forgatott dokumentumfilmet Bill Cunningham New York címmel, amelyet többek között az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) és az Amerikai Producerek Céhe (PGA) is díjára jelölt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.