EUR: 304,65 Ft
CHF: 273,01 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Elindult a lavina! Skócia újabb népszavazást tartana függetlenségéről

A kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazást. Nicola Sturgeon, a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője ennek nyomán utalt arra, hogy a tavalyi referendum után Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat.

Az eredmények szerint a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalék a bennmaradásra. A brit választási bizottság a manchesteri városházán közölte, hogy a népszavazáson mintegy 33 és fél millióan vettek részt. A kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.

A kilépésről szóló hírek hatására a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon egyenes utalás tett arra, hogy a tavalyi után Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat. Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe. Sturgeon kijelentette: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

Felidézte: az SNP választási programjában szerepelt, hogy a skót kormány fenntartja az újabb függetlenségi népszavazás jogát, ha Skóciát arra kényszerítik, hogy akarata ellenére távozzon az EU-ból. A skót kormány a lehető leghamarabb közvetlen tárgyalásokat kíván kezdeni az Európai Unió intézményeivel, az Európai Tanács elnökével és az EU tagországaival – mondta a skót kormányfő.

A tőzsdét sem kímélte a szavazás eredménye

A tőzsdét sem kímélte a szavazás eredménye

Hozzátette: a hétvégén személyesen veszi fel a kapcsolatot az összes EU-tagállam vezetőivel, akiknek egyértelművé akarja tenni, hogy Skócia a további EU-tagságra szavazott. Az EU mindazonáltal már az első skóciai függetlenségi népszavazás előtt egyértelművé tette, hogy a függetlenség elnyerése esetén sem lenne garantált Skócia felvétele önálló országként az unióba.

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba “az ír sziget egyesítéséről”, miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.

A végeredmény hivatalos ismertetése után bejelentette távozási szándékát David Cameron brit miniszterelnök, aki a bennmaradásért kampányolt. A kormányfő közölte: a következő hetekben és hónapokban miniszterelnökként mindent megtesz “a hajó stabilizálása” érdekében, de nem hiszi, hogy helyénvaló lenne, ha “kapitányként” ő irányítaná országát annak további útján.

CAMERON, David

Kijelentette: nem látja szükségesnek, hogy távozásának pontos menetrendjét már most felvázolja, de azt szeretné, ha a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne Nagy-Britannia miniszterelnöke. Hozzátette: az Európai Unióval tartandó tárgyalásokat már az új brit miniszterelnöknek kell megkezdenie.

A brit sajtó egyöntetű véleménye szerint Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje Boris Johnson, London előző polgármestere, aki – jóllehet ő is a Konzervatív Párt és a kabinet tagja – a Brexit-kampány frontembere volt. Pénteken azt mondta, hogy nem kell siettetni a távozás folyamatát az EU-ból. Kijelentette: a britek arra szavaztak, hogy visszavegyék az ellenőrzést az Európai Uniótól, amely túlságosan átláthatatlan volt. Hozzátette, hogy Nagy-Britannia továbbra is európai nagyhatalom marad, de azt is, hogy nem fordíthat hátat Európának.

“Ismét megtalálhatjuk saját hangunkat a világban, a hangot, amely illik a világ ötödik legerősebb nemzetgazdaságához. Dicső lehetőséget kaptunk: saját törvényeket hozhatunk, és adórendszerünket teljesen a brit gazdaság szükségleteihez igazíthatjuk” – fogalmazott Johnson.

A kilépéssel kapcsolatban Philip Hammond külügyminiszter kijelentette: a brit kormány első feladata most a helyzet stabilizálása, később pedig az, hogy a kilépésről szóló tárgyalásokon a lehetséges legjobb feltételeket érje el Nagy-Britannia számára. Kijelentette: az, hogy az Európai Unió eddig szilárdan kiállt az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartása mellett, jórészt Nagy-Britannia befolyásának eredménye.

19111417318_c14dc62534_o

Philip Hammond

Hammond szerint elsősorban azt kell elérni, hogy az EU-val fennálló kereskedelmi-gazdasági kapcsolatrendszer minél több eleme érvényben maradjon, beleértve a londoni City szerepének megőrzését az európai pénzügyi szolgáltatási piacon.

A népszavazás eredménye egyelőre azonban csak nyugtalanságot okozott, a font a péntek reggeli londoni kereskedésben csaknem 10 százalékos zuhanással 1,35 dollár alá, 31 éve nem mért mélypontra gyengült, és jóval nagyobb mértékben esett, mint az 1992-es fekete szerda után, amikor a rendkívüli befektetői nyomás miatt kikerült az akkori európai átváltási mechanizmusból. Az értéktőzsdék világszerte jelentős mínuszba kerültek.

Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője viszont üdvözölte az eredményt, szerinte június 23-a “Nagy-Britannia függetlenségi napjaként fog bevonulni a történelembe”.

A legjelentősebb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezére azt hangsúlyozta, hogy nemcsak a mostani, hanem a korábbi kormányok is felelősek a kilépésért. Jeremy Corbyn úgy vélekedett, sok helyen, különösen az ország szegényebb részein az embereknek “elegük van a megszorításokból, a gazdasági nehézségekből, és rendkívül dühösek, mert több kormányzat által is elárulva és partvonalra szorítva érzik magukat”. A munkáspárti politikus szerint Nagy-Britannia kilépésének következményei lesznek a munkaerőpiacon, és a kormánynak tennie kell azért, hogy minimalizálja ezt a hatást. Corbyn sürgette David Cameron miniszterelnököt, hogy lépjen közbe a fontárfolyam zuhanásának megállításáért.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.