EUR: 308,65 Ft
CHF: 282,71 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Egyéb

Észak-Korea már képes megtámadni a Amerikát

Észak-Korea képessé vált az Egyesült Államok csendes-óceáni érdekeltségeit megtámadni – jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön a legutóbbi rakétakísérletek után.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az észak-koreai vezető sikeresnek minősítette a Hvanszong-10 típusú, közepes és hosszú hatótávolságú föld-föld ballisztikus rakéta kilövését, amelyet személyesen felügyelt. A KCNA közlése szerint a rakéta 400 kilométert tett meg, és elérte az 1413.6 kilométeres magasságot.

Phenjan szerda reggel hajtott végre két, egymást követő rakétakilövést Vonszan város közelében. Dél-Korea és az Egyesült Államok szerint mindkét fegyver Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, az első tesztkilövése sikertelen volt. A második rakéta mintegy 400 kilométert repült, ami előrelépést jelez az észak-koreai rakétatechnológiában több sikertelen kísérlet után, ugyanakkor sem Szöul, sem Washington nem nevezte sikeresnek a kísérletet. Phenjan vélhetően a második rakétáról állítja azt, hogy Hvanszong-10 típusú volt.

Ash Carter amerikai védelmi miniszter helyi idő szerint szerdán közölte: nem tudja, hogy a második kilövés sikeres volt-e, de a rakéta messzebbre repült, mint a korábbiak, ezért fokozni kell az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán védelmét.

Teljes készültségben az észak-koreai hadsereg /Fotó: MTI

Teljes készültségben az észak-koreai hadsereg /Fotó: MTI

Washington és Szöul egy jó ideje tárgyal a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, amerikai THAAD mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer telepítéséről a Koreai-félszigeten.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda este rendkívüli ülést tartott a rakétakísérletek miatt az Egyesült Államok és Japán kezdeményezése nyomán. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet felszólított arra, hogy Phenjan tettét “gyorsan és egységesen” ítélje el a tanács.

John Schilling, repülési szakértő, egyben a 38North nevű Észak-Korea-figyelő honlap külső munkatársa, úgy vélekedett: Phenjan valószínűleg a rakéta meghajtó rendszerének teljesítményét akarta megmutatni, anélkül, hogy túl közel kerüljön Japánhoz. Hozzátette, a második rakéta sikeres fellövése nagyon valószínű, hogy a szerencse műve volt. Ezek után legalább egy évig kell az észak-koreaiaknak elemezne a kilövések eredményeit, és egy másik kísérleti programmal kell előállniuk, ha idővel használható fegyverhez akarnak jutni. Ha viszont propagandacélú volt a fellövés, teljes sikernek könyvelik el a teszteket, még mielőtt egy újabb, kínos kudarcba fulladó rakétakísérletet hajtanának végre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.