EUR: 307,88 Ft
CHF: 265,88 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Életmód

Ezért szeretjük a kabalákat

Az egyik legkedvesebb kabalafigura a mackó (Profimedia)

Minden komoly sportegyesületnek van kabalafigurája, és valamennyien őrizgetünk gyerekkorunkból egy kopott mackót vagy plüssfigurát, „akit” magunkhoz ölelhetünk, ha kicsúszik a lábunk alól a talaj vagy megnyugtató biztonságra vágyunk. A kabalák, amulettek és talizmánok tökéletes kapaszkodók, bármennyi idős is legyen az ember.

Az indiánok egyszerű kavicsokból, ágacskákból, csontokból készítettek amulettet, ezzel próbálták magukhoz vonzani a jót. Mivel hitük a természet erejére épült, mitológiájuk alapja, hogy a jó szellem mindenben ott rejtőzik. Aki tehát rátalál a neki megfelelő kavicsra, az magához vonzza a szerencsét.

Már a vaskori embernek is volt talizmánja: egy lengyel barlangban 9000 éves, talizmánként használt meteoritdarabra bukkantak a régészek. Az 5,3×3,5 centiméteres, henger alakú, lyukacsos szerkezetű kőnek valószínűleg isteni erőt tulajdonítottak. Azt tudták, hogy valahonnan az égből esett le hozzájuk, ezért úgy gondolták, csakis különös tulajdonságai lehetnek.

, Image: 40222543, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding

Az indiánok amulettel vonzották a  jót (Profimedia)

Az egyik legkedvesebb kabalafigura a mackó, nem csoda, hogy minden gyerek polcán ül egy plüssmaci. A moszkvai olimpia kabalája is mackó volt, de még a második világháború egyik legnagyobb hőse is egy kabalamedve. A lengyel 22. hadtest tagja volt Wojtek maci – a neve egyébként lengyelül vidám harcost jelent –, aki végig a németek ellen harcoló katonákkal volt. A sivatagi összecsapások alatt nemcsak a harcokban vett részt, de szórakoztatta is „bajtársait” és felidézte az otthon hangulatát.

Presentation of the Rio 2016 Olympic and Paralympic Games mascots, in Rio de Janeiro, Brazil, on November 24, 2014. Photo by Celso Pupo/Fotoarena/ddp USA, Image: 211915046, License: Rights-managed, Restrictions: *** Brazil Out ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Vinicius (balra) és Tom, a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia és paralimpia kabalafigurái.  Az augusztus 5-től 21-ig tartó olimpia jelképe egy sárga macskára emlékeztet, míg a két héttel később sorra kerülő paralimpia figurája egy kék-zöld, falevél-frizurás teremtmény

A kabala lényege pontosan az, hogy mankót ad az embernek, legyen akár plüssből varrt figura, akár egy apró kavics, örökölt családi ékszer vagy egy élőlény. A pozitív energiát hordozó tárgyak az otthon biztonságát pótolják a külvilágban. Amikor egy plüssfigurára szeretettel nézünk, vagy egy talizmánt dédelgetve pozitív gondolataink támadnak, valójában mi töltjük fel azt, hogy aztán később, egy rosszabb pillanatunkban, amikor nekünk van szükségünk biztatásra, sikerre, visszanyerjük a korábban befektetett energiát.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.