2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb XV.kerület XVI.kerület

Felélebredt a Naplás-tó

Naplás tó, tavasz ( Fotó: Sáfár Tibor)

A tógazda szerint remek a víz minősége
( Fotó: Sáfár Tibor)

A Naplás-tónál megkezdődött a nyári szezon. A kirándulók, napozók, horgászok és kikapcsolódni vágyók hétköznap is szívesen kijönnek ide. A tóban ugyan szigorúan tilos fürödni, és a biciklit is csak áttolni lehet ezen a szakaszon, ennek ellenére rengetegen piknikeznek a környéken.

– Nagyon jó állapotban van a tó, bár télen volt egy szennyezés, de ezt megszüntettük – magyarázta Téglás István tógazda, miközben kollégájával, Lászlóval horgászott. – A víz állagát folyamatosan ellenőrizzük és ugyan fürdeni tilos benne, a horgászoknak ez maga a paradicsom. Március 13-a óta itt több mint 20 mázsa halat fogtak ki. Akkor 30 mázsa halat telepítettünk –nemrég pedig újabb 15 és fél mázsát –, valamint tízezer darab ivadék süllőt, ezekből két év alatt csodálatos állomány lesz.


Naplás tó, tavasz ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dominik a szüleivel és pocaklakó húgocskájával kirándult ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Naplás-tó sztárjai továbbra is a teknősök, az őshonos mocsári mentése folyamatosan zajlik. Mint arról  a Lokál is beszámolt, sok felelőtlen gazdi a túlnőtt vagy megunt ékszerteknősét elengedi és azok megtelepszenek a mocsári teknős élőhelyén. Ez nem is lenne baj, ha megférnének egymás mellett, de a szabadon engedett ékszerteknősök eleszik a a táplálékot a mocsári elől, és valószínűleg a kicsinyeiket is felfalják. Ezért a szakemberek élve fogó úszó csapdákat helyeznek ki, amelyekből a mocsári teknősöket visszaengedik, az ékszereket pedig az állatkertbe szállítják.

Naplás tó, tavasz ( Fotó: Sáfár Tibor)

Zoltán és László csak tolta biciklit ( Fotó: Sáfár Tibor)

Naplás tó, tavasz ( Fotó: Sáfár Tibor)

Itt a vizsgákra is kellemesebb készülni, mint egy sötét szobában
( Fotó: Sáfár Tibor)

A tavasszal kikelt kiskacsák kint halásznak már a tavon. Az alig kétesztendős Dominik is megnézte őket szüleivel, és lapunknak azt is elárulta, hogy nemsokára testvére születik, őt Timinek hívják majd. Eközben egy bringás páros, Zoltán és László tolta el mellettünk a biciklit. Kihangsúlyozták: itt nem szabad tekerni, majd a bringaúthoz érve két keréken folytatták tovább. A parton egy fiatal pár napozott, mindketten vizsgára készültek, úgyhogy beszélgetni nem is akartak, inkább élvezték a nyári kánikulát és kihasználták a jó időt a tanulásra.


 

Itt pihennek meg a madarak

A Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize. A tó és közvetlen környezete 1997 óta tájvédelmi körzet, ökológiai szempontból a főváros egyik legértékesebb területe, számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban.

Tudnivalók pecásoknak

 • Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász
 • Napijegy-vásárlási lehetőség: tóparti halőrház
 • Elvihető nemes halak: 4 darab
 • Elvihető egyéb halak: 3 kilogramm
 • Átlagmélység: 2 méter
 • Fenékviszonyok: kemény
 • Akadók: akadómentes
 • Növényzet: parti sás, nád
 • Telepítések: folyamatos
 • Pergetés: tilos!
 • Védett faj, nem elvihető: compó

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.