EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,72 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XV.kerület XVI.kerület

Felélebredt a Naplás-tó

Naplás tó, tavasz ( Fotó: Sáfár Tibor)

A tógazda szerint remek a víz minősége
( Fotó: Sáfár Tibor)

A Naplás-tónál megkezdődött a nyári szezon. A kirándulók, napozók, horgászok és kikapcsolódni vágyók hétköznap is szívesen kijönnek ide. A tóban ugyan szigorúan tilos fürödni, és a biciklit is csak áttolni lehet ezen a szakaszon, ennek ellenére rengetegen piknikeznek a környéken.

– Nagyon jó állapotban van a tó, bár télen volt egy szennyezés, de ezt megszüntettük – magyarázta Téglás István tógazda, miközben kollégájával, Lászlóval horgászott. – A víz állagát folyamatosan ellenőrizzük és ugyan fürdeni tilos benne, a horgászoknak ez maga a paradicsom. Március 13-a óta itt több mint 20 mázsa halat fogtak ki. Akkor 30 mázsa halat telepítettünk –nemrég pedig újabb 15 és fél mázsát –, valamint tízezer darab ivadék süllőt, ezekből két év alatt csodálatos állomány lesz.


Naplás tó, tavasz ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dominik a szüleivel és pocaklakó húgocskájával kirándult ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Naplás-tó sztárjai továbbra is a teknősök, az őshonos mocsári mentése folyamatosan zajlik. Mint arról  a Lokál is beszámolt, sok felelőtlen gazdi a túlnőtt vagy megunt ékszerteknősét elengedi és azok megtelepszenek a mocsári teknős élőhelyén. Ez nem is lenne baj, ha megférnének egymás mellett, de a szabadon engedett ékszerteknősök eleszik a a táplálékot a mocsári elől, és valószínűleg a kicsinyeiket is felfalják. Ezért a szakemberek élve fogó úszó csapdákat helyeznek ki, amelyekből a mocsári teknősöket visszaengedik, az ékszereket pedig az állatkertbe szállítják.

Naplás tó, tavasz ( Fotó: Sáfár Tibor)

Zoltán és László csak tolta biciklit ( Fotó: Sáfár Tibor)

Naplás tó, tavasz ( Fotó: Sáfár Tibor)

Itt a vizsgákra is kellemesebb készülni, mint egy sötét szobában
( Fotó: Sáfár Tibor)

A tavasszal kikelt kiskacsák kint halásznak már a tavon. Az alig kétesztendős Dominik is megnézte őket szüleivel, és lapunknak azt is elárulta, hogy nemsokára testvére születik, őt Timinek hívják majd. Eközben egy bringás páros, Zoltán és László tolta el mellettünk a biciklit. Kihangsúlyozták: itt nem szabad tekerni, majd a bringaúthoz érve két keréken folytatták tovább. A parton egy fiatal pár napozott, mindketten vizsgára készültek, úgyhogy beszélgetni nem is akartak, inkább élvezték a nyári kánikulát és kihasználták a jó időt a tanulásra.


 

Itt pihennek meg a madarak

A Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize. A tó és közvetlen környezete 1997 óta tájvédelmi körzet, ökológiai szempontból a főváros egyik legértékesebb területe, számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban.

Tudnivalók pecásoknak

 • Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász
 • Napijegy-vásárlási lehetőség: tóparti halőrház
 • Elvihető nemes halak: 4 darab
 • Elvihető egyéb halak: 3 kilogramm
 • Átlagmélység: 2 méter
 • Fenékviszonyok: kemény
 • Akadók: akadómentes
 • Növényzet: parti sás, nád
 • Telepítések: folyamatos
 • Pergetés: tilos!
 • Védett faj, nem elvihető: compó

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.