EUR: 307,06 Ft
CHF: 281,68 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb IX.kerület

Ferencvárosé az ingatlanfejlesztési „Oscar-díj”

Nemzetközi siker lett a közel negyedszázada indult ferencvárosi tömbrehabilitációs program, amely elnyerte a szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését a FIABCI Prix d’Excellence 2016. évi nagydíját. A szakma „Oscar-díjának” számító nemzetközi nívódíj az ingatlanfejlesztési csúcsteljesítményeket ismeri el, melynek 61 éves fennállása során elsőként díjazott magyar pályázatot az úgynevezett Master Plan (településfejlesztés) kategóriában.

160526_FIABCIdij_1

Több mint 1200 teljes egészében felújított lakás, 76 ezer négyzetméternyi új vagy megújult zöldterület, számos megújult és más funkciót kapott régi épület – többek között ezek jellemzik az ingatlanfejlesztés „Oscar-díját” elnyert ferencvárosi tömbrehabilitációs projektet.
A fejlesztések eredményeként  több mint ezer család költözhetett modern otthonba. Csak az önkormányzat által kezdeményezett projektekre több száz milliárd forintot költöttek részben saját forrásból, részben pályázati pénzek felhasználásával.
A hosszú távú projekt meghozta a magánbefektetők építési kedvét is, a vállalkozások az elmúlt két évtizedben több mint 150 lakóingatlan-fejlesztést valósítottak meg, amelyek során összesen hétezer új lakás épült és összesen 76 ezer négyzetméternyi park, játszótér jött létre a kerületben.

Lenhossék 24 28 Ferencvárosi Művelődési Központ épületének energetikai korszerűsítése (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

– Középső-Ferencváros a IX. kerület közel 80 hektáros, 44 tömbnyi városrésze – mondta el dr. Bácskai János Ferencváros polgármestere. – A komplex fejlesztés elindításának idejében az eredetileg sem túl magas presztízsű városrész erősen leromlott állapotba került. 1990-ben Ferencváros jelentős mértékben a budapesti átlag alatt maradt szinte minden lényeges – társadalmi viszonyokat tükröző – mutatóban (foglalkoztatottak, iskolázottság, jövedelmi viszonyok). A városmegújítási akciók sikerének köszönhetően a IX. kerületben a 2000-es évek derekára sikerült megállítani az elvándorlást, sőt egy azóta is tartó intenzív beköltözési folyamat figyelhető meg.

A FIABCI-pályázatnál a nemzetközi zsűri főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is.

Budapest, 2014. május 28. A Új Budapest Galériának is helyet adó Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum a ferencvárosi Duna-parton, előtte áll a kikötőben a 180 személyes Bolero kabinos személyhajó. Az előtérben egy személyszállító kishajó úszik lefelé a Dunán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.


MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A ferencvárosi tömbrehabilitáció értékelésénél a zsűri figyelembe vette, hogy komplex módon és optimálisan elégíti ki a társadalmi igényeket. Továbbá kiemelte a fejlesztés átfogó minőségét, a működtetés színvonalát és nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat pontozta.

Magyar projekt először viheti haza a legnagyobb elismerést a FIABCI Prix d’Excellence Nemzetközi Nívódíj-pályázaton a legmagasabb kategóriában!

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.