EUR: 310,28 Ft
CHF: 258,66 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

George Clooney felesége szembeszáll az Iszlám Állammal

Amal Clooney nemzetközi emberjogi ügyvéd fogja védeni a szexrabszolgaság, szexuális erőszak és népirtás áldozatául esett jazidi nőket az Iszlám Állammal szemben a Nemzetközi Büntető Bíróságon – jelentette be az ügyvéd londoni irodája pénteken.

A londoni Doughty Street-i ügyvédi iroda ügyvédjeként Amal Clooney a Nemzetközi Büntető Bíróság elé akarja idézni az jazidi közösség ellen elkövetett bűnökért az iszlamista terrorcsoportot.


“Tudjuk, hogy több ezer jazidit öltek meg, több ezer jazidi nőt használtak rabszolgának. Tudjuk, hogy rendszeresen megerőszakolták őket, és ez még most is folyik. És még senki nem vontak ezért felelősségre” – közölte Amal Clooney, George Clooney amerikai színész felesége.

Az IÁ fegyveresei 2014 óta az iraki vallási kisebbség több mint 400 ezer tagját űzte el észak-iraki otthonából, és megöltek, megerőszakoltak, rabszolgaságba vetettek több ezer jazidit, ördögimádóknak bélyegezve meg őket.

A jazidik képviselői, köztük a Nobel-békedíjra jelölt Nadia Murad Basee Taha igazságszolgáltatást követel az IÁ fegyveres által elkövetett bűncselekményekért. Tahát magát is elrabolták és megerőszakolták az iszlámisták, de sikerült megszöknie fogságukból. Decemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte az ügyet, felszólítva cselekvésre a nemzetközi közösséget. Az Egyesült Államok, az Európai Parlament és az Európa Tanács népirtásnak minősítette az iszlamista csoport bűncselekményeit.

A jazidi közösség vallási etnikai kisebbség saját monoteista vallással. A kurd nyelv egyik dialektusát beszélik. Az IÁ térhódítását megelőzően a több mint félmilliós jazidi kisebbség jellemzően a történelmi Mezopotámia északi részén, a mai Irak Ninive tartományában élt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.