2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Külföld

Grizzlymedve végzett a kerékpárossal

Grizzlymedve támadott meg egy 38 éves hegyikerékpárost és végzett is vele az amerikai Montana állam Glacier Nemzeti Parkja közelében – közölték a helyi hatóságok.

A megyei rendőrfőnök szerint Brad Treat és egy másik kerékpáros a Flathead-erdőben lévő Halfmoon-tavak területén haladtak el szerdán, amikor feltehetőleg megzavarták a ragadozót.


A medve lelökte Treatet a kerékpárjáról, a másik biciklisnek azonban sikerült elmenekülnie, hogy segítséget hozzon. Ő nem sérült meg.

A hatóságok a támadás helyszínén találták meg Treat holttestét, a medvét azonban azóta is keresik.

Treat egyébként maga is az amerikai erdészeti szolgálatnál dolgozott. A hatóságok biztonsági okokból lezárták a területet, amely alig három mérföldre fekszik a Glacier Nemzeti Park nyugati bejáratától.

Az 1970-es évek óta a grizzly veszélyeztetett fajnak számít az Egyesült Államok összefüggő 48 tagállamában, ám az állatok számának növekedésével az emberek és a medvék közötti konfliktusok is szaporodnak.

A Glacier Nemzeti Park munkatársai szerint évente általában egy-két nem halálos kimenetelű találkozás van ember és medve között a park területén.

A szerdai incidenst megelőzően összesen tíz medvetámadással összefüggő haláleset történt a park 1910-es megalapítása óta. Az utolsó eset 1998-ban volt, amikor három medve megölte és részben felfalta a park egyik alkalmazottját, aki épp túrázott.

A leghíresebb esetek 1967-ben történtek, amikor egyetlen éjszaka leforgása alatt két emberrel is grizzlyk végeztek a park két területén. A támadásokról Jack Olsen írt könyvet Night of the Grizzlies címmel. Az 1969-ben megjelent írásból azonos című dokumentumfilm is készült.

Kapcsolódó Cikkek

  • Közös V4-es adományvonal létrehozását kezdeményezte Magyarország

    Közös V4-es adományvonal létrehozását kezdeményezte Magyarország

    Közös visegrádi humanitárius adományvonal létrehozását kezdeményezte Magyarország – nyilatkozott az MTI tudósítójának Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Prágában, miután a témában megbeszélést folytatott az illetékes cseh kormányzati szervek, illetve civil szervezetek képviselőivel.

  • Ukajna saját fapados légitársaságot alapított

    Ukajna saját fapados légitársaságot alapított

    Ukrajna fapados légitársaságot alapított SkyUP néven, amelynek járatai belföldre és külföldre is közlekednek majd – jelentette be Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter csütörtökön kijevi sajtótájékoztatóján.