EUR: 307,42 Ft
CHF: 265,81 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Gudni Johannesson győzött az izlandi elnökválasztáson

A szavazatok összeszámlálását követően az előzetes várakozásoknak megfelelően győzelmet aratott vasárnap a függetlenként induló Gudni Johannesson az izlandi elnökválasztáson.

A voksok összesítése után Johannesson 39,1 százalékával diadalmaskodott Halla Tomasdottir felett, aki szintén függetlenként indult, és a voksok 27,9 százalékát kapta.

Az izlandi államfői posztért kilencen szálltak versenybe, és mindvégig Johannesson volt a legnépszerűbb, amióta bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson.

Johannesson már a szavazatok részleges összeszámlálását követően, vasárnap reggel győzelmet hirdetett. A választási diadal egyben születésnapi ajándék a történészből lett politikusnak, aki éppen ezen a napon lett 48 éves.

“Azt hiszem, nyertünk” – jelentette ki kampányának főhadiszállásán a politikus.

Első nyilatkozatában az augusztus 1-jén hivatalba lépő új államfő köszönetet mondott az őt támogatóknak. Az ötgyermekes családapa elmondta, a választási sikert és egyben a születésnapot családja körében kívánja ünnepelni. Utána azonban rögtön a futballra tért, és reményét fejezte ki, hogy a szigetország csapata két vállra fekteti Angliát a franciaországi nyolcaddöntőben. “A labdarúgás olyan dolog, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket” – hangoztatta a megválasztott leendő elnök, hozzátéve, hogy fő célja a nemzet egyesítése lesz.

Annak ellenére, hogy megfigyelők szerint az izlandiak ezekben a napokban szinte minden figyelmüket a labdarúgó Eb-nek szentelték, ünnepelve a Magyarországgal együtt ugyanabból a selejtező csoportból a továbbjutást kiharcoló nemzeti válogatott szenzációsnak tartott sikerét, az elnökválasztáson a részvételi arány végül meglehetősen magas, 75,7 százalékos volt.

A hatóságok ugyanakkor előzetesen felkészültek arra az eshetőségre, ha az izlandiak inkább a labdarúgó Eb-t követnék a szavazás helyett, így az izlandi csapat franciaországi főhadiszállásán külön szavazóhelyiséget állítottak fel.

Johannesson – aki az összesen öt ciklust, illetve kereken húsz évet az elnöki tisztségben töltő Olafur Ragnar Grímssont váltja fel hivatalában – hatalmas focirajongónak számít, és már hétfőn Nizzába utazik, hogy szurkolhasson Izland csapatának Anglia ellen.

Amúgy arról is híres volt, hogy a politikában mostanáig aktívan nem vett részt, a politikai eseményeket viszont a televízióban rendszeresen kommentálta. “Soha nem akartam aktív politikus lenni” – mondta korábban a megválasztott új államfő.

A választási eredmények azt mutatják, hogy sok más európai országhoz hasonlóan az izlandiak is elfordultak a hagyományos pártoktól, és a legtöbb voksot a függetlenként indult jelöltekre adták. Ennek oka a szigetországban elsősorban az, hogy a Panama-iratok által kirobbantott offshore-botrány miatt megrendült a bizalom a vezető izlandi politikai platformokban. Kiderült, hogy az eddigi elnök, Grímsson családja is érintett volt az offshore-botrányban, Sigmundur David Gunnlaugsson kormányfő pedig emiatt kényszerült lemondásra. Izlandon ősszel tartják a parlamenti választásokat.

Ráadásul Johannesson az izlandiak többségéhez hasonlóan szkepticizmussal viseltetik az Európai Unió iránt, és egyáltalán nem nézi rossz szemmel azt, hogy Nagy-Britannia történelmi referendumon az EU-ból való kilépés mellett döntött.

Izland jobbközép kormánya tavaly visszavonta a szigetország EU-csatlakozási kérelmét, véget vetve a csatlakozási tárgyalásoknak, még mielőtt rátértek volna a kényes kérdésnek számító halászati politikára.

A szigetországban az államfői tisztség inkább protokolláris jellegű.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.