EUR: 305,07 Ft
CHF: 275,63 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

Hamis oltási bizonyítványok miatt szabadulhatott el a sárgaláz Angolában

Hamis oltási bizonyítványok miatt szabadulhatott el a sárgaláz Angolában – közölték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai.

Az első megbetegedéseket tavaly decemberben egy luandai nyomortelepen észlelték eritreai menekültek körében, akiknek azonban volt igazolásuk a betegség elleni védőoltásról. Az orvosok valódinak hitték az iratokat, ezért kizárták a sárgalázat, viszont nem tudták azonosítani a kórt, és teljesen tanácstalanok voltak. Emiatt hetek mentek veszendőbe, holott jó eséllyel idejekorán meg lehetett volna állítani a járványt, ha azonnal kiderül, hogy sárgalázról van szó.

Így viszont immár 325 embert vitt el Angolában a ragály, amely ráadásul egyre jobban terjed. Már Kínából is jelentettek több sárgalázas megbetegedést, mindegyik fertőzött járt a közelmúltban Angolában, mert a kőolajban gazdag Angola és Kína szoros kereskedelmi kapcsolatban áll egymással. A héten az Angolával szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában is megjelent a sárgaláz. Ennek hírére szakértők amiatt kezdtek aggódni, hogy esetleg nem lesz elegendő oltóanyag.

Angolában január óta a lakosság 40 százalékát már beoltották, és a WHO azt tervezi, hogy az év végére mindenki megkapja a vakcinát az országban. Kinshasa azonban hatalmas kockázatot jelent; 10 millió lakosa van, és igen hamar elszabadulhat a városban a járvány.

Az Egészségügyi Világszervezet már áprilisban azt javasolta az Angolába utazóknak, hogy oltassák be magukat sárgaláz ellen.

A sárgalázat a dengue- és a zikalázhoz hasonlóan szúnyogok terjesztik, de lefolyása sokkal veszélyesebb a másik kettőnél, és a súlyos állapotba kerülő, kórházi kezelésre szorulók körében a halálozási arány 75 százalék.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy csodás időutazás – Róma az örök város

  Egy csodás időutazás – Róma az örök város

  Egy semmihez sem hasonlítható időgépben találja magát az, aki ellátogat az olasz fővárosba. Az ókori Római Birodalom hajdani központja olyan monumentális és különleges építészeti remekművek tárházát kínálja az utazóknak, ami életre szóló élményt nyújt.

 • Szabadon engedik O.J. Simpsont!

  Szabadon engedik O.J. Simpsont!

  Október elején kiengedik a börtönből O.J. Simpsont. Az amerikaifutball egykori csillaga, filmsztár csoportos fegyveres rablásért és testi sértésért került rácsok mögé, 2008-ban több mint harminc év szabadságvesztésre ítélték.

 • Lebukott a „vasember”

  Lebukott a „vasember”

  Bár igazán nagyot szeretett volna kaszálni, most mégis hosszú időre nem kell pénzre gondolnia annak a nőnek, aki összesen 102 iPhone telefont próbált becsempészni Kínába.