2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Hamis oltási bizonyítványok miatt szabadulhatott el a sárgaláz Angolában

Hamis oltási bizonyítványok miatt szabadulhatott el a sárgaláz Angolában – közölték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai.

Az első megbetegedéseket tavaly decemberben egy luandai nyomortelepen észlelték eritreai menekültek körében, akiknek azonban volt igazolásuk a betegség elleni védőoltásról. Az orvosok valódinak hitték az iratokat, ezért kizárták a sárgalázat, viszont nem tudták azonosítani a kórt, és teljesen tanácstalanok voltak. Emiatt hetek mentek veszendőbe, holott jó eséllyel idejekorán meg lehetett volna állítani a járványt, ha azonnal kiderül, hogy sárgalázról van szó.


Így viszont immár 325 embert vitt el Angolában a ragály, amely ráadásul egyre jobban terjed. Már Kínából is jelentettek több sárgalázas megbetegedést, mindegyik fertőzött járt a közelmúltban Angolában, mert a kőolajban gazdag Angola és Kína szoros kereskedelmi kapcsolatban áll egymással. A héten az Angolával szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában is megjelent a sárgaláz. Ennek hírére szakértők amiatt kezdtek aggódni, hogy esetleg nem lesz elegendő oltóanyag.

Angolában január óta a lakosság 40 százalékát már beoltották, és a WHO azt tervezi, hogy az év végére mindenki megkapja a vakcinát az országban. Kinshasa azonban hatalmas kockázatot jelent; 10 millió lakosa van, és igen hamar elszabadulhat a városban a járvány.

Az Egészségügyi Világszervezet már áprilisban azt javasolta az Angolába utazóknak, hogy oltassák be magukat sárgaláz ellen.

A sárgalázat a dengue- és a zikalázhoz hasonlóan szúnyogok terjesztik, de lefolyása sokkal veszélyesebb a másik kettőnél, és a súlyos állapotba kerülő, kórházi kezelésre szorulók körében a halálozási arány 75 százalék.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Kavicszátonyra futott vasárnap délután egy angol komp Calais francia kikötővárosnál; a fedélzetén lévő 313 utasnak nem esett baja – közölték az illetékes hatóságok.

 • Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy német falut, az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót (mintegy 43 millió forintot) ért meg az Alwine nevű település.

 • A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.