EUR: 305,02 Ft
CHF: 276,54 Ft
2017. július 22., szombat
Magdolna

Belföld

Hatszázmilliárdot bukhatunk a Brexiten

Június 23-ra úgy emlékszik majd a történelem, mint arra a napra, amikor a britek hátat fordítottak Európának. A helyzet drámai, még akkor is, ha a felvett testtartás nem biztos, hogy végleges. Most úgy áll a helyzet, hogy mi, magyarok akár 600 milliárdot is bukhatunk a Brexiten.

Egyelőre mindenki próbál megbarátkozni a ténnyel, hogy péntek hajnalban az Európai Unió tagállamainak száma 28-ról 27-re olvadt. A britek ugyanis népszavazást tartottak arról, hogy maradjanak-e, vagy távozzanak a közösségből, utóbbiak tábora pedig 52:48 százalék arányban maga alá gyűrte előbbieket. A Brexitre, vagyis a brit kilépésre egészen pontosan 17,4 millióan szavaztak, míg az EU-pártiak 16,1 millió voksot gyűjtöttek. Összesen 46,5 millió állampolgárt vártak az urnákhoz, a részvételi arány 72 százalékos volt.

Királydráma

A függetlenedés mindenkinek bukás: a briteknek gazdaságilag, az uniónak politikailag – így értékelt a Lokálnak Vértes András. A GKI Gazdaságkutató elnöke elmondta, hogy két év van arra, hogy tisztázódjon a kilépés mikéntje, ez a tárgyalássorozat pedig beláthatatlan. – Az mindenesetre egyértelmű, hogy az EU nem tesz engedményeket, már most úgy viselkedik, mint egy sértett feleség a váláskor – mutatott rá. Szerinte a britek őrült butaságot követtek el a döntéssel, és nem a pénztárcájukra, hanem az érzelmeikre hallgattak. – A világ ottani része kellően gazdag és hülye ahhoz, hogy megengedhesse magának azt a gazdasági bizonytalanságot, ami a Brexittel jár – vélekedett. Vértes arról is beszélt, hogy a csütörtöki népszavazást egy újabb követheti, amely már arról döntene, hogy a kialkudott kilépési feltételeket elfogadják-e a britek. – Ez közel sem biztos, főleg ha az EU mindent megtesz azért, hogy ez a paktum a lehető legcsúnyább legyen – hívta fel a figyelmet. Úgy látja, Magyarország is megsínyli a történteket, bár hirtelen katasztrófára nem kell számítani. – A forint gyengülni fog, a kilátásaink romlanak, de például a költségvetés összeomlása kizárt – jelentette ki.

Uniós pénzek

Ennél konkrétabban fogalmaz a Századvég Gazdaságkutató, amely a Lokált úgy tájékoztatta, hogy számításaik szerint bár a brit kiválás közvetlen hatása nem lesz jelentős a magyar gazdaságban, de az ország uniós támogatása már 4-5 százalékkal csökkenhet. Ez 2020-ig 12 ezer milliárd forint, vagyis a büdzsé 480–600 milliárd forinttal csappanhat meg. Azt is jelezték, hogy a kezdeti pánikon túl kicsi a valószínűsége, hogy már idén szembe kellene nézni a gazdasági következményekkel. – Azt feltételezzük, hogy például Anglia továbbra is tagja marad az európai gazdasági vagy legalább a szabadkereskedelmi térségnek, tehát a kereskedelemben nem áll majd be visszaesés – írták.

Londoni magyarok

Kiutasítási hullám nem lesz, de az könnyen lehet, hogy a kétéves tárgyalási folyamat után sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a munkavállalásra – reagált Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója kérdésünkre: mi vár a brit területen dolgozó magyarokra. Addig viszont az eddigi szabályozás vonatkozik rájuk. Hozzátette: aki hosszú távú külföldi karrierben gondolkodik, az jó eséllyel most már nem Nagy-Britanniát veszi célba. Az országba való belépés kapcsán nagy újdonságok nem várhatóak, mivel a britek eddig sem tartoztak a schengeni övezetbe. – Továbbra is határellenőrzés lesz, és az sem biztos, hogy a személyi igazolványt útlevélre kell cserélni, ez ugyanis államközi megállapodás kérdése – emelte ki.

Nagy Sándor Gyula szerint a különböző egyetemi programokat már komoly veszély fenyegeti, így a különböző kutatásokat és az Erasmust is. Azok a hallgatók pedig, akik brit egyetemeken tanulnának uniós állampolgárokként, akár megháromszorozódó tandíjakra is felkészülhetnek.

Reakciók a kilépésre

 David Cameron brit kormányfő:

„Az országnak friss vezetésre van szüksége.”

Orbán Viktor miniszterelnök:

„Brüsszelnek meg kell hallania az em­berek hangját.”

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke:

„Lépjenek ki a britek az unióból, amilyen gyorsan csak lehet.”

Donald Trump republikánus elnökjelölt:

„Ez nagyszerű dolog. Az emberek dühösek, mert idegenek veszik át a hatalmat.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.