2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Hét évet kapott a román labdarúgóliga volt elnöke

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a bukaresti törvényszék Dumitru Dragomirt, a Román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) volt elnökét, akit a román bajnokság televíziós közvetítési jogainak eladása során elkövetett adócsalás, sikkasztás és pénzmosás miatt találtak vétkesnek.

A csütörtökön kihirdetett ítélet első fokon született, nem jogerős. Dragomir négy cikluson keresztül, 1996-tól 2013-ig vezette a román bajnokságot szervező ligát. Őt 2014 áprilisában vették őrizetbe, miután az ügyészség meggyanúsította, hogy 2011 és 2013 között 3 millió euróval károsította meg az LPF-et azáltal, hogy a három szezonra szóló televíziós közvetítési jogok értékesítésekor fiktív cégeket iktatott közbe, és az ezek által felszámolt jutalék egy részét eltulajdonította.


A vádhatóság szerint a liga 12,1 millió lejt (842,2 millió forintot) fizetett ki fiktív szolgáltatásként a vele szerződésben álló egyik cégnek, amely később más fantomcégeknek utalta az összeget, ezt követően készpénzként került vissza a pénz az érintett személyekhez, köztük Dragomirhoz. Az ügyben összesen 40 személy ellen emeltek vádat.

A román futball volt vezetői ellen tíz nappal ezelőtt egy másik első fokú bírósági ítélet is született. Eszerint Dragomirt és Mircea Sandut, a Román Labdarúgó Szövetség volt elnökét három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy 2011-ben jogtalanul zárták ki a román élvonalból az Universitatea Craiova csapatát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.

  • Osztrák kancellár: A kvótarendszer nem működik

    Osztrák kancellár: A kvótarendszer nem működik

    Működésképtelen a kvótarendszer, és trendforduló szükséges a migrációs válság kezeléséhez, márt bármikor ismét emelkedésnek indulhat az Európába érkezők száma – jelentette ki az osztrák kancellár egy szerdai német lapinterjúban.