EUR: 312,19 Ft
CHF: 261,37 Ft
2018. április 24., kedd
György

Külföld

Hét évet kapott a román labdarúgóliga volt elnöke

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a bukaresti törvényszék Dumitru Dragomirt, a Román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) volt elnökét, akit a román bajnokság televíziós közvetítési jogainak eladása során elkövetett adócsalás, sikkasztás és pénzmosás miatt találtak vétkesnek.

A csütörtökön kihirdetett ítélet első fokon született, nem jogerős. Dragomir négy cikluson keresztül, 1996-tól 2013-ig vezette a román bajnokságot szervező ligát. Őt 2014 áprilisában vették őrizetbe, miután az ügyészség meggyanúsította, hogy 2011 és 2013 között 3 millió euróval károsította meg az LPF-et azáltal, hogy a három szezonra szóló televíziós közvetítési jogok értékesítésekor fiktív cégeket iktatott közbe, és az ezek által felszámolt jutalék egy részét eltulajdonította.


A vádhatóság szerint a liga 12,1 millió lejt (842,2 millió forintot) fizetett ki fiktív szolgáltatásként a vele szerződésben álló egyik cégnek, amely később más fantomcégeknek utalta az összeget, ezt követően készpénzként került vissza a pénz az érintett személyekhez, köztük Dragomirhoz. Az ügyben összesen 40 személy ellen emeltek vádat.

A román futball volt vezetői ellen tíz nappal ezelőtt egy másik első fokú bírósági ítélet is született. Eszerint Dragomirt és Mircea Sandut, a Román Labdarúgó Szövetség volt elnökét három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy 2011-ben jogtalanul zárták ki a román élvonalból az Universitatea Craiova csapatát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Süket és vak kutyus mentett életet

    Süket és vak kutyus mentett életet

    Hálás lehet az az amerikai család 17 éves kutyájának, ugyanis Queensland államban található tanyájukról elkóborolt 3 éves kislányuk, akire a hűséges juhászkutya vigyázott az erdőben.

  • Brüsszelben is vesztegetett Azerbajdzsán

    Brüsszelben is vesztegetett Azerbajdzsán

    Erős a gyanú, hogy az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének több volt és jelenlegi tagja is vétkes a szervezetet is érintő azeri vesztegetési ügyben – írja jelentésében a testület által megbízott korrupcióellenes vizsgálócsoport.