EUR: 304,50 Ft
CHF: 273,18 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Hillary: Ez a nők győzelme!

A keddi előválasztások után eldőlt: Hillary Clinton volt külügyminiszter, Bill Clinton korábbi elnök felesége lesz a demokraták elnökjelöltje. Ő lehet az USA első női vezetője.

Hillary Clinton úgy fogalmazott, történelmet csinált, áttörte az üvegplafont, és személyében az Egyesült Államok történetében először lesz nagy pártnak női elnökjelöltje. – Ez nemcsak egyetlen embernek köszönhető, hanem mindazoknak a nőknek és férfiaknak, egy egész nemzedéknek, amely állandóan küzdött és feláldozta magát, hogy ez a pillanat bekövetkezhessék. Ez a nők győzelme! – mondta hívei előtt tartott beszédében.

Oakland, 2016. június 6. A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter egy kampányrendezvényen a kaliforniai Oaklandban 2016. június 5-én. Hillary Clinton ezen a napon megnyerte meg az amerikai elnökválasztásra készülő demokraták előválasztását Puerto Ricóban Bernie Sanders vermonti szenátor előtt. (MTI/AP/John Locher)

Oakland, 2016. június 6.
A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter egy kampányrendezvényen a kaliforniai Oaklandban 2016. június 5-én. Hillary Clinton ezen a napon megnyerte meg az amerikai elnökválasztásra készülő demokraták előválasztását Puerto Ricóban Bernie Sanders vermonti szenátor előtt. (MTI/AP/John Locher)

A demokrata tábor egyesítése azonban elemzők szerint kemény dió lesz. Bernie Sanders hívei ugyanis – elsősorban a fiatal nemzedékek, amelyek jobbára elutasítják Clintont – a valóságtól elszakadt politikai elit régi tagját látják benne, kifejezetten akadályát a politika megújításának. Larry Sabato politológus, a Virginia Egyetem professzora hétfőn az amerikai közszolgálati rádióban egyenesen azt mondta: a demokrata tábornak ez a része, amely lélekszámában nagyon is jelentős, megveti Hillary Clintont.

A republikánus oldalon egyszerű volt a döntés: Donald Trumpnak már nincs pártbéli vetélytársa, így valamennyi keddi előválasztáson ő nyert. A novemberi választáson tehát várhatóan a demokrata Hillary Clinton küzd a republikánus Trumppal a távozó Barack Obama elnöki székéért.

Philadelphia, 2016. április 27. A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter beszédet mond Philadelphiában 2016. április 26-án, miután győzött a Pennsylvania, Maryland, Delaware és Connecticut államban tartott előválasztásokon. Rhode Island államban Clinton vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor kapott több szavazatot. A felirat jelentése: "Értünk harcol". (MTI/EPA/Tracie Van Auken)

Philadelphia, 2016. április 27.
A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter beszédet mond Philadelphiában 2016. április 26-án, miután győzött a Pennsylvania, Maryland, Delaware és Connecticut államban tartott előválasztásokon. Rhode Island államban Clinton vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor kapott több szavazatot. A felirat jelentése: “Értünk harcol”. (MTI/EPA/Tracie Van Auken)

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.