EUR: 308,66 Ft
CHF: 282,77 Ft
2017. május 23., kedd
Dezső

Egyéb Ózd

Ide érdemes magyar árut hozni!

Zsámberger Szilvia őstermelő családjával több mint tíz éve látja el a Budán élőket hazai idényzöldséggel, -gyümölccsel. Kedden és szombaton a Böszörményi úton, szerdán a Pagony és Fodor utca sarkán, pénteken a Diana utcában, szerdán és szombaton a budafoki Rózsakertben juthatunk hozzá a termelői magyar áruhoz.

Szilvi egyéni ízvilágú lekvárjairól és különleges zöldségszószairól is ismert az itt élők körében. – Cegléd külső részén vettünk egy tanyát 2003-ban. Kezdetben a saját fogyasztásra szánt zöldségek, gyümölcsök megtermelése volt a cél. Egyre több és több zöldség, gyümölcs termett, a fölösleget előbb a családnak, barátoknak adtuk, majd a helyi piacon kezdtük árusítani. Az el nem adott termékeket elkezdtem feldolgozott formában elrakni a téli napokra, a család nagy örömére, különböző lekvárok, zöldségkrémek formájában – mesélte Szilvi.

Böszörményi úti piac, Zsámberger Szílvia standja, zöldség gyümölcs (Fotó: Keresztesi Balázs)

Zsámberger Szilvia fiával, Gyurikával szolgálja ki a vevőket

 

– Férjem, Marci vállalta az egyik legfontosabb feladatot, az értékesítést. Családi vállalkozásként működünk, három gyermekünk közül kettő már velünk dolgozik. Ami nem saját termékünk, azt is általunk ismert, megbízható termelőktől hozzuk. Ügyelünk arra, hogy  minimális legyen a vegyszerezés, hiszen sok idős, beteg vagy kisgyermekes vásárlónk van, és az emberek azért vásárolnak tőlünk, hogy egészséges, tiszta élelmiszerhez jussanak – mondta. Zsámberger Szilvi azt is örömmel osztotta meg velünk, hogy ma már Magyarországon a hazai közönségnek is érdemes minőségi magyar árut termelni.

Böszörményi úti piac, Zsámberger Szílvia standja, zöldség gyümölcs (Fotó: Keresztesi Balázs)

Tetszik kérni a zöldet, vagy levágjam?

– A budai vevők nagyon hálásak, értékelik, hogy az árunk nemcsak szép, de jó is. Sokan újságolják, hogy gyerekkoruk ízeit, régmúlt idők ízvilágát kapják vissza tőlünk.

Szilvi kedvenc hobbija egyébként a főzés, különleges fantázialekvárjai is a családnak készített finomságokból születtek. Ilyen például a diólekvár, a csokoládés mogyorólekvár vagy a mákos alma. A zöldségkészítmények közül a házi szárított vegyes zöldség nagy sikernek örvend, száz százalék zöldséget tartalmaz, só- és tartósítószer-mentes.

Böszörményi úti piac, Zsámberger Szílvia standja, zöldség gyümölcs (Fotó: Keresztesi Balázs)

A budaiak hazai idényzöldséghez, -gyümölcshöz juthatnak hozzá a Böszörményi úton

– Desszertlekvárnak nevezem a lekvárjaimat, hiszen akár önálló csemegeként is fogyaszthatók. Szerintem a gyümölcsök rendkívül jól kiegészítik a húsételeket, sajtokat, ezért tudatosan készítek a vad-, szárnyas-, marha- vagy egyéb húsételek mellé is különleges lekvárokat, zöldségkrémeket.

Zsámbrger Szilvi lekvár

Lekvár és szörp is készül a piacon megmaradt cseresznyéből és meggyből

DIÓLEKVÁRRAL TÖLTÖTT CSIRKE RIBIZLIÖNTETTEL

Hozzávalók: 1 db másfél kilós csirke, só, 1 üveg (200 g) diólekvár, 1 zsemle, 1 üveg (200 g) ribizlilekvár, 2 evőkanál méz, 5 dkg durvára darabolt dió

A csirkét alaposan tisztítsuk meg, majd kívül-belül sózzuk. A zsemlét áztassuk be, majd keverjük össze a diólekvárral. Töltsük meg vele a csirke hasüregét. Hőálló tálba öntsünk egy deci vizet, majd mellével lefelé fordítva helyezzük bele a csirkét. Lefóliázva süssük kb. 90 percig 180 fokon. Amikor megpuhult a csirke, a mézhez adjunk hozzá 5 evőkanál ribizliöntetet, majd locsoljuk meg vele a csirke mindkét oldalát, szórjuk rá a diót. Süssük tovább pirosra, most már mellével felfelé. Krumplipürével vagy krokettel tálaljuk, a húst tálaláskor locsoljuk le a maradék ribizliöntettel.

Zsámberger diólekvárral töltött csirke

Kapcsolódó Cikkek

  • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

    Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

    Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

  • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

    Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

    Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

  • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

    Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

    Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.