EUR: 307,44 Ft
CHF: 265,22 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Irán 100 repülőgépet vesz az Egyesült Államoktól

Irán száz repülőgép megvásárlásáról állapodott meg a Boeing amerikai repülőgépgyártóval – közölte Ali Abedzádeh, az iráni polgári légiközlekedési hatóság igazgatója egy vasárnap megjelent lapinterjúban.

Az iszlám köztársaság öregedő légiflottáját szeretne megfiatalítani. Korábban az ország ellen elrendelt ENSZ-szankciók miatt szó sem lehetett arról, hogy Irán amerikai vagy szinte bármilyen más új repülőgépet vásároljon, sőt az alkatrészellátás is problémás volt, ami súlyos hatással volt az iráni légi közlekedés biztonságára.

“Az ország 250 repülőgépéből 230-at le kell cserélni” – mondta el Abedzádeh, hozzátéve, hogy a Boeing céggel kötött megállapodásra még az amerikai kormányzatnak is rá kell bólintania, és a repülőgépgyártó már beadta az engedélykérelmet a washingtoni pénzügyminisztériumban. Ha jóváhagyják az üzletet, aláírják a végleges megállapodást.

Korábban a sajtó arról számolt be, hogy 17 milliárd dolláros üzletről van szó, ám ezzel kapcsolatban az iráni légiközlekedési hatóság vezetője azt mondta: a részleteket még további tárgyalásokon fogják véglegesíteni.

Januárban Irán az európai Airbus vállalattal is megállapodott 118 repülőgép beszerzéséről, de ahhoz is amerikai exportengedély kell a pénzügyminisztériumtól, mert az Airbus repülőgépek összetevőinek több mint tíz százaléka az Egyesült Államokból származik.

Ruhollah Khomeini nagyajatolláh, az iszlám forradalom vezetője, az Iráni Iszlám Köztársaság megalapítója és első legfőbb vallási és politikai vezetője annak idején “nagy sátánnak” nevezte az Egyesült Államokat, és ez a fordulat időről időre visszatér az iráni közbeszédbe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.