EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Belföld I.kerület II.kerület III.kerület IV.kerület V.kerület VI.kerület VII.kerület VIII.kerület IX.kerület X.kerület XI.kerület XII.kerület XIII.kerület XIV.kerület XV.kerület XVI.kerület XVII.kerület XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Isteni! Szakmát adnak a fővárosi fiatalok kezébe

A tanítással foglalkozó piarista szerzetesrend a gimnáziumi oktatás mellett fontosnak tartja a munkájukat szerető és szakmájukhoz értő igazi mesteremberek képzését is. Gödön már 25 éve működtetik szakiskolájukat, ahová Pestről és Budáról egyaránt járnak fiatalok, akik közül egy csapat részt vett a Mátyás-templom lépcsőfelújításában is. Az idei vizsgára a Lokált is meghívták.

Ács Keszely VajkKeszely Vajk beleszeretett a famegmunkálás kétkezi munkájába. Ő a XIII. kerületből ment el Gödre ácsnak tanulni.

– Érettségi és egyetem után jöttem, mert úgy éreztem, az elmélet mellett kell tudnom valami értelmes gyakorlati dolgot is csinálni. Nagyon szeretek a fával dolgozni, a mesterem ajánlásával már saját munkáim is vannak. Sok lehetőséget látok ebben, főleg, hogy most ismét fellendül az építőipar.

Meyer Tamástól, a Gödi Piarista Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, náluk hét szakmát tanulhatnak meg a vállalkozó kedvű fiatalok. Gödön egy legmodernebb technikával felszerelt helyen az asztalos, az ács, az épület- és szerkezetlakatos, a karosszéria-lakatos, a kőfaragó, műköves és épületszobrász, a kőműves és a hidegburkoló, no és a szerszámkészítő mesterség fortélyait sajátíthatják el a tanulók.

– Egyre több szülő – sokszor a gyerekeik hatására – látja be, mennyire fontos, hogy egy fiú valamilyen szakmához is értsen. Azt tapasztaljuk, hogy szépen lassan felértékelődik a jó szakember, a kiváló kétkezi munkás, aki a családja és a társadalom számára is hasznos. A távolság sem probléma, kollégiumunkban lakhatnak a budapesti és az agglomerációban élő diákok. Piarista iskolaként természetesen nem csak a szakmát tanítjuk, a srácok lelkével is törődünk – mondta a Lokálnak Meyer Tamás, akinek négy lánya mellett egy fia is van. Az építkezési szakember hozzátette, tanulóik már a képzés alatt részt vesznek külsős munkákban, ezzel tapasztalatot, ismeretséget szereznek, a megrendelések bevételét pedig a kft. a veszteségesebb szakmák fenntartására fordítja. A piarista mesterjelöltek részt vehettek a Mátyás-templomnál a külső Királykapu és a belső Mária-kapu lécsőfelújításában is.

A Gödi piarista szakiskola tanulói a Mátyás-templom Királykapujának lépcsőfelújításán is dolgoztak

Góti Bendegúz Budaörsről ingázik, és az amúgy nem annyira népszerű szerszámkészítő szakra jár.

Ács tanuló Meyerrel

Meyer Tamás, a Gödi Piarista Kft. ügyvezetője az ácsvizsgán

– Én nagyon szeretem ezt csinálni. Az ember azt hinné unalmas, de ha arra gondolok, hogy például egy nagyon drága legófigurához is el tudom elkészíteni a fröccsöntőmintát, mindjárt anyagilag is más a helyzet ezzel a szakmával – mesélte Bendegúz. Hozzátette, a budapesti piarista gimnázium után azért választotta a gödi piarista szakiskolát, mert szerinte nem jól van az, hogy akármerre néz az ember ebben a szakmában, csak öreg szakikat lát, sehol egy fiatal srác.

Akinek kedve támadt egy jó szakmát tanulni, az június 27-én még csatlakozhat a piarista szakiskola csapatához. Előzetes jelentkezés június 20–24. között. Bővebb info: 27/345-167,  www.facebook.com/GodiPiar.

Kapcsolódó Cikkek

  • A V4-ek szakszervezetei a szociális Európa mellett foglaltak állást

    A V4-ek szakszervezetei a szociális Európa mellett foglaltak állást

    Két magyar konföderáció aláírta pénteken Varsóban a visegrádi országok szakszervezeti szövetségeinek nyilatkozatát, amely szerint támogatják a szociális jogok európai pillérének a göteborgi szociális csúcson való kihirdetését – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASSZ) szombaton az MTI-vel.

  • A Fidesz nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba

    A Fidesz nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba

    A Fidesz mindaddig nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba, amíg az ukrán oktatási törvény módosításával nem válik lehetővé a kisebbségi nyelvű oktatás lehetősége az óvodától az egyetemig – jelentette be Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.