EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb XI.kerület XII.kerület

Jókai nyomában jártunk a Svábhegyen

Jókai Mór egykori kertjében, a Költő utcai háromhektáros gyönyörű természetvédelmi területen jártunk a Svábhegyen, ahová az ugyancsak itt, a Költő utcában élő Térey János költő-író hívott meg minket könyvbemutatóval egybekötött családias, lokálpatrióta találkozóra.

A Jókai-kertben jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és a Madártani Egyesület székháza működik. A DINPI fontosnak tartja, hogy ápolja Jókai emlékét, ezért évente kétszer megrendezi a Jókai kora – Jókai bora programot, amelyen ezúttal a családjával a Költő utcában élő Térey Jánossal, A legkisebb jégkorszak című könyv szerzőjével beszélgettek egy pohár bor mellett.

– Alföldi vagyok, negyvenéves koromig el se tudtam volna képzelni, hogy Budán éljek. A feleségem azonban budai lány, ő vonzott ide, és most már kiváló a kapcsolatom a Svábheggyel – mesélte Térey János, akinek  2019–2020-ban játszódó utópisztikus regénye tele van budai helyszínekkel, közte a Jókai-kerttel.

– Az az irodalom, ami kötődik egy helyhez, egyfelől annak a hagyományaiból táplálkozik, és egyben építi, gazdagítja is azt. Csodálatos élmény számomra, hogy itt, a Jókai-kert szomszédságában élek, a Költő utcában, ahol Jókai is alkotott. Aki szereti ezt a helyet, annak jó szívvel ajánlom, hogy olvassa el A legkisebb jégkorszakot, ami egy kicsit a mai európai kedélyről is szól.

A Jókai-kert

Jókai Mór 1853-ban vásárolt telket a Svábhegyen, ahol áprilistól őszig tartózkodott egészen 1904-ig, haláláig. Kertészkedett, szőlőt művelt, madarakat etetett. Jókainak házi malackái is voltak, amelyeket a legenda szerint felesége, Laborfalvi Róza annyira szeretett, hogy bent aludtak velük a házban. A kert hajdani villaépületét a háborúban lerombolták, helyére a ’60-as években került a jelenlegi irodaépület. Jókai leírta végakaratát, hogy a kert legmagasabb pontján, a négy hársfa alatt temessék el, mert itt szeretne pihenni a Svábhegyen, és nem bánja, ha vendéglőt is csinálnak a házából,  mert örülne, ha jókedv és vidámság maradna egykori birtokán. Végül mégis a Kerepesi úti nemzeti sírkertben temették el. Emlékét azonban életben tartják a Jókai-kertben, amely nyitvatartási időben szabadon látogatható.

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Térey János feleségével, Harmat Artemisszel és fiaival: a 4 éves Ágostonnal (ölben) és a 3 éves Zsigmonddal Jókai Mór juharfája alatt

 

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jókai a kertje legmagasabb pontján, a 4 hársfa alatt szeretett volna nyugodni, de ez a kívánsága nem teljesült, a Kerepesi úti nemzeti sírkertben temették el ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Térey A legkisebb jégkorszak című regénye igazi budai történet, egy része a Jókai-kertben játszódik

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

könyvbemutató után a borkóstoló sem maradt el

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Hát, ilyen a kilátás Jókai egykori kertjéből a városra…

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Jókai emlékszobába is bekukkantottunk

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Itt üldögélt Jókai, ez a kőpad volt az egyik kedvenc helye

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.