2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XI.kerület XII.kerület

Jókai nyomában jártunk a Svábhegyen

Jókai Mór egykori kertjében, a Költő utcai háromhektáros gyönyörű természetvédelmi területen jártunk a Svábhegyen, ahová az ugyancsak itt, a Költő utcában élő Térey János költő-író hívott meg minket könyvbemutatóval egybekötött családias, lokálpatrióta találkozóra.

A Jókai-kertben jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és a Madártani Egyesület székháza működik. A DINPI fontosnak tartja, hogy ápolja Jókai emlékét, ezért évente kétszer megrendezi a Jókai kora – Jókai bora programot, amelyen ezúttal a családjával a Költő utcában élő Térey Jánossal, A legkisebb jégkorszak című könyv szerzőjével beszélgettek egy pohár bor mellett.


– Alföldi vagyok, negyvenéves koromig el se tudtam volna képzelni, hogy Budán éljek. A feleségem azonban budai lány, ő vonzott ide, és most már kiváló a kapcsolatom a Svábheggyel – mesélte Térey János, akinek  2019–2020-ban játszódó utópisztikus regénye tele van budai helyszínekkel, közte a Jókai-kerttel.

– Az az irodalom, ami kötődik egy helyhez, egyfelől annak a hagyományaiból táplálkozik, és egyben építi, gazdagítja is azt. Csodálatos élmény számomra, hogy itt, a Jókai-kert szomszédságában élek, a Költő utcában, ahol Jókai is alkotott. Aki szereti ezt a helyet, annak jó szívvel ajánlom, hogy olvassa el A legkisebb jégkorszakot, ami egy kicsit a mai európai kedélyről is szól.


A Jókai-kert

Jókai Mór 1853-ban vásárolt telket a Svábhegyen, ahol áprilistól őszig tartózkodott egészen 1904-ig, haláláig. Kertészkedett, szőlőt művelt, madarakat etetett. Jókainak házi malackái is voltak, amelyeket a legenda szerint felesége, Laborfalvi Róza annyira szeretett, hogy bent aludtak velük a házban. A kert hajdani villaépületét a háborúban lerombolták, helyére a ’60-as években került a jelenlegi irodaépület. Jókai leírta végakaratát, hogy a kert legmagasabb pontján, a négy hársfa alatt temessék el, mert itt szeretne pihenni a Svábhegyen, és nem bánja, ha vendéglőt is csinálnak a házából,  mert örülne, ha jókedv és vidámság maradna egykori birtokán. Végül mégis a Kerepesi úti nemzeti sírkertben temették el. Emlékét azonban életben tartják a Jókai-kertben, amely nyitvatartási időben szabadon látogatható.

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Térey János feleségével, Harmat Artemisszel és fiaival: a 4 éves Ágostonnal (ölben) és a 3 éves Zsigmonddal Jókai Mór juharfája alatt

 

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jókai a kertje legmagasabb pontján, a 4 hársfa alatt szeretett volna nyugodni, de ez a kívánsága nem teljesült, a Kerepesi úti nemzeti sírkertben temették el ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Térey A legkisebb jégkorszak című regénye igazi budai történet, egy része a Jókai-kertben játszódik

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

könyvbemutató után a borkóstoló sem maradt el

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Hát, ilyen a kilátás Jókai egykori kertjéből a városra…

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Jókai emlékszobába is bekukkantottunk

Jókai kora, Jókai bora 12. Költő utca 21. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Itt üldögélt Jókai, ez a kőpad volt az egyik kedvenc helye

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.