EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Junckert nem érdekli hogy bírálják

Brüsszel, 2015. október 15.
Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2015. október 15-én. A tagországok képviselői a migrációs válság mellett a gazdasági és monetáris unió jövőjéről, valamint a brit uniós tagságról tartandó népszavazásról tanácskoznak. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden egy párizsi rendezvényen újságírók előtt kijelentette: hidegen hagyja, hogy bírálják azért, mert figyelmeztette a következményekre azokat, akik az Egyesült Királyság kilépését támogatják az EU-ból.

“Minden alkalommal, amikor állást foglalok egy belső vitában, azt mondják, nem lett volna szabad. Ha nem szólalok meg egy európai jelentőségű ügyben, ha tagállami szintre jut, akkor meg azért bírálnak, mert hallgattam” – magyarázta Juncker, majd hozzátette: “őszintén szólva, teljesen hidegen hagy”.

Juncker korábban a Le Monde című francia napilapnak adott interjújában figyelmeztetett, hogy az Európai Unió megnehezíti majd a britek életét, ha “elhagyják” a szervezetet.

“Ez nem csak a bizottság álláspontja, hanem több másik kormányé is” – húzta alá a luxemburgi politikus.

Juncker felhívta a figyelmet, hogy ha a britek a kilépés mellett döntenek, akkor nem csak arról lesz szó, hogy két év alatt meg kell állapodni a kilépés feltételeiről.

“A két év után nulláról kell újratárgyalni az EU és az Egyesült Királyság viszonyát. Mindent át kell nézni, és újra kell tárgyalni. És nem csak velünk, hanem Londonnak a bolygó többi részével is, mert a nemzetközi kereskedelmi szerződéseket az Európai Unió kötötte, legalább 52-t” – húzta alá a bizottság elnöke.

Juncker azt is világossá tette, hogy “nagyon szkeptikus” azt illetően, hogy a britek kilépése esetén felül kellene vizsgálni az Európai Unió alapszerződéseit.

Kapcsolódó Cikkek