EUR: 326,26 Ft
CHF: 282,69 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Külföld

Junckert nem érdekli hogy bírálják

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden egy párizsi rendezvényen újságírók előtt kijelentette: hidegen hagyja, hogy bírálják azért, mert figyelmeztette a következményekre azokat, akik az Egyesült Királyság kilépését támogatják az EU-ból.

“Minden alkalommal, amikor állást foglalok egy belső vitában, azt mondják, nem lett volna szabad. Ha nem szólalok meg egy európai jelentőségű ügyben, ha tagállami szintre jut, akkor meg azért bírálnak, mert hallgattam” – magyarázta Juncker, majd hozzátette: “őszintén szólva, teljesen hidegen hagy”.


Juncker korábban a Le Monde című francia napilapnak adott interjújában figyelmeztetett, hogy az Európai Unió megnehezíti majd a britek életét, ha “elhagyják” a szervezetet.

“Ez nem csak a bizottság álláspontja, hanem több másik kormányé is” – húzta alá a luxemburgi politikus.

Juncker felhívta a figyelmet, hogy ha a britek a kilépés mellett döntenek, akkor nem csak arról lesz szó, hogy két év alatt meg kell állapodni a kilépés feltételeiről.

“A két év után nulláról kell újratárgyalni az EU és az Egyesült Királyság viszonyát. Mindent át kell nézni, és újra kell tárgyalni. És nem csak velünk, hanem Londonnak a bolygó többi részével is, mert a nemzetközi kereskedelmi szerződéseket az Európai Unió kötötte, legalább 52-t” – húzta alá a bizottság elnöke.

Juncker azt is világossá tette, hogy “nagyon szkeptikus” azt illetően, hogy a britek kilépése esetén felül kellene vizsgálni az Európai Unió alapszerződéseit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fordulatot jelez a menekültpolitikában a brüsszeli “minicsúcs”

  Fordulatot jelez a menekültpolitikában a brüsszeli “minicsúcs”

  Angela Merkel német kancellárnak ugyan nem hozta meg az áttörést a minicsúcsként emlegetett vasárnapi brüsszeli találkozó, de a 16 európai uniós (EU-) tagország vezetőjének részvételével folytatott tanácskozás mégis alapvető fordulatot jelez a közösség és Németország menekültügyi politikájában – állapította meg hétfőn két tekintélyes német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Die Welt.

 • Már megint Magyarország elítélésére készül Brüsszel

  Már megint Magyarország elítélésére készül Brüsszel

  Az Európai Parlament állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottsága hétfőn kora délután szavaz a holland Judith Sargentini nevével fémjelzett, Magyarországról szóló jelentésről, amely többek között az alkotmányos rendszer megcsonkításával és a migránsok jogainak megsértésével vádolja a budapesti kormányt – írja az Origo.

 • Schäuble: Százmillió afrikai befogadásával tönkretennénk Európát

  Schäuble: Százmillió afrikai befogadásával tönkretennénk Európát

  A migrációs válság kezelésében egyfelől emberséges, másfelől viszont megfontolt módon kell cselekedni, százmillió ember Afrikából való befogadásával tönkretennénk Európát – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke hétfőn Varsóban, a Natolinban működő Európa Kollégiumban, ahol Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel együtt fellépett az Európa jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésen.