EUR: 307,15 Ft
CHF: 286,55 Ft
2017. január 16., hétfő
Gusztáv

Külföld

Katonai járművet ért támadás Délkelet-Törökországban

Diyarbakir, 2016. március 31.
Török rendőr biztosítja a merénylet helyszínét a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban 2016. március 31-én, miután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy rendőröket szállító páncélozott kisbusz mellett, egy külvárosi lakóövezeten át vezető út szélén. A merényletben legkevesebb 7 rendőr életét vesztette, további 27 személy megsebesült, köztük 14 civil. Törökország délkeleti részében két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei és a török biztonsági erők között. (MTI/EPA)

Pokolgépes merényletet követett el a török hadsereg egyik járműve ellen szerdán a délkelet-törökországi Mardin tartomány Derik körzetében a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet, 2 katona meghalt, 3 pedig megsebesült – jelentette a Dogan török hírügynökség.

A merénylet egy főútvonalon történt. A kurd autonómiáért küzdő lázadók a páncélautó elhaladásakor távirányítóval hozták működésbe a robbanószerkezetet. Először a közelben haladó autók vezetői siettek az áldozatok segítségére, majd a helyszínre érkező mentők a szomszédos Sanliurfa tartomány Viransehir városának állami kórházába vitték a sebesült katonákat.

Délkelet-Törökországban egyre gyakrabban hajt végre hasonló támadásokat a PKK, amelynek elsődleges célpontjai a biztonsági erők tagjai, járművei és különféle létesítményei. A török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a kurd felkelők ellen az ország főként kurdok lakta délkeleti részében. A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK mintegy 7600 felkelőjét “tették ártalmatlanná” Törökország határain belül, valamint Irakban, ahol a lázadók főhadiszállása található. Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Kapcsolódó Cikkek