2018. április 25., szerda
Márk

Külföld

Koncerten robbantottak a terroristák, ketten meghaltak

Robbantás történt Madagaszkár fővárosában, egy függetlenségnapi ünnepi koncerten, ketten meghaltak és legkevesebb 72 megsebesültek – számolt be hétfőn a helyi rendőrség.

Hery Rajaonarimampianina elnök, aki személyesen felkereste a kórházi ellátásra szoruló sebesülteket, “elfogadhatatlan terrorcselekedetnek” nevezte a vasárnap késő este történt robbantást.


A rendőrség tájékoztatása szerint a szabadtéri Mahamasina stadionban működésbe hozott robbanószerkezet kézigránát lehetett. Két és fél éve hasonló támadást hajtottak végre ismeretlen tettesek az elnök 2014. januári beiktatását követően tartott koncerten, az akkori merényletnek egy gyermek esett áldozatul.

A jelenlegi elnök megválasztását megelőzően öt évig egy államcsínnyel hatalomra került rezsim kormányozta az Afrika keleti partjainál elterülő szigetországot. Bár sokan azt remélték, Rajaonarimampianina megválasztása stabilitást hoz Madagaszkárnak, azóta az elnököt a törvényhozásban már megkísérelték alkotmányos eljárással (impeachment) eltávolítani.

Madagaszkár 1960. június 26-án nyerte el függetlenségét Franciaországtól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezért ölt meg 10 embert a Torontói merénylő

  Ezért ölt meg 10 embert a Torontói merénylő

  Vádat emelt tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden egy torontói bíró Alek Minassian gyanúsított ellen, aki az előző nap bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban – jelentette a kanadai sajtó.

 • Zsidó vezető: nem tanácsos a kipaviselés a német nagyvárosokban

  Zsidó vezető: nem tanácsos a kipaviselés a német nagyvárosokban

  Nem tanácsos a zsidó vallás előírásainak tiszteletét kifejező fejfedő, a kipa viselése a német nagyvárosokban – mondta a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy keddi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy nem helyes a muzulmán vallású bevándorlókra szűkítve vizsgálni az antiszemitizmust.

 • Tripla sorscsapást élt túl

  Tripla sorscsapást élt túl

  Nincs szerencséje az amerikai Dylan McWilliamsnek a vadállatokkal: az elmúlt négy évben a 20 éves fiatalembert megharapta egy medve, megmarta egy csörgőkígyó, és a héten Hawaii partjainál egy tigriscápa harapott a lábszárába.

 • A nap képe: Kaméleon

  A nap képe: Kaméleon

  Testfestékkel álcázta modelljét Trina Merry, akinek az volt a célja, hogy az alanya teljes mértékben egybeolvadjon a háttérrel.