2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb IX.kerület

Magyarok a Barcáért

Az FC Barcelona és Messi nevét a világon  mindenki ismeri. Azt viszont csak kevesen  tudják, hogy az ötvenes évek „Messijét” Kubala Lászlónak hívták. Miatta építették fel  Barcelonában Európa  legnagyobb, 100 ezer  férőhelyes arénáját,  a Camp Nout. Aztán  1956-ban csatlakozott Kubalához Kocsis  és Czibor, az Arany – csapat két játékosa.

Tbiliszi, 2015. augusztus 11. Lionel Messi, a Bajnokok Ligájában győztes spanyol Barcelona játékosa, miután gólt szerzett az Európa Ligát megnyerő, szintén spanyol Sevilla ellen a labdarúgó európai Szuperkupáért játszott mérkőzésen a tbiliszi Borisz Paicsadze Dinamo Arénában 2015. augusztus 11-én. (MTI/AP/Ivan Szekretarev)


Lionel Messi (MTI/AP/Ivan Szekretarev)

A  három magyar hőssé  vált Barcelonában, és  meghódította a spanyol  és a katalán nép szívét.  A Magyarok a Barcáért  című dokumentumfilm  megtekintése után sen – ki nem fog meglepődni  azon, hogy egy magyar  kapusról szóló vers kötelező tananyag a spanyol  iskolákban vagy hogy  Európa legnagyobb stadionjának bejáratánál egy magyar játékos két – méteres bronzszobra áll. A film 20 perc eddig  kevésbé ismert archív felvételt is tartalmaz.  A szórakoztató formában elmesélt történeten – mint egy igazi mozifilmen – nevetni és  könnyezni is lehet. Ez a történet valójában  nemcsak a három játékosról, nemcsak a fociról, és nem is csak a Barcelonáról szól, de  rólunk, magyarokról, a tehetségről, a szorgalomról,  az emberségről és a kitartásról, és arról, hogy az  álmok megvalósíthatók. Filmvetítés, kerekasztal-beszélgetés és közönségtalálkozó június 5-én  18 órától a Ferencvárosi  Művelődési Központban.  A vendégek Dunai II  Antal az 1972-es Eb-s  válogatottból, a Fradi  legendái, akik szintén  72-ben ott voltak a bel – ga Eb-n: Géczi István,  Szűcs Lajos, Szőke István, Juhász István,  valamint Rákosi Gyula a régebbi Fradi-generációból. Műsorvezető:  Harsányi Levente A rendezvény ingyenesen  látogatható, de regisztráció szükséges a korlátozott férőhely miatt. Regisztrálni lehet a  1-216-1300-as telefonszámon.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.