EUR: 308,82 Ft
CHF: 288,65 Ft
2017. március 28., kedd
Gedeon, Johanna

Belföld

Matolcsy: Lesz növekedés!

Matolcsy György, MNB, jegybank, elnök (Fotó: MTI)

Matolcsy György bizakodó (Fotó: MTI)

Rémhírnek nevezte Matolcsy György, hogy rosszul állna a magyar gazdaság. A jegybankelnök a Lokálnak azt mondta: 2-2,5 százalékos növekedést vár 2016-ra.

A statisztikai hivatal mérése szerint az idei első három hónapban csökkent a GDP az előző év végéhez lépest, hasonlóra legutóbb 2012-ben volt példa. Sokan félreverték a harangokat, Matolcsy György viszont azt mondta a Lokálnak, hogy a következő negyedév már növekedést fog hozni. Bár a jegybankelnök tervezte, mégsem utazik ki a franciaországi foci Eb-re.

– Rémhír – ezt válaszolta Matolcsy György a Lokálnak arra a kérdésre, hogy valóban akkora-e a baj a magyar gazdaság környékén, mint azt a friss GDP-adatok sejtetik. Mint ismert, a nemzeti össztermék január és március között 0,8 százalékkal csökkent 2015 év végéhez képest, ilyenre pedig négy éve nem volt példa. Igaz, éves alapon 0,9 százalékos bővülés látszik a bruttó hazai össztermékben. Erre reagálva a Magyar Nemzeti Bank elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a következő negyedév már egy visszafogottabb növekedést fog hozni, az év második felében pedig ennél is izmosabb bővülésre lehet számítani. – Azt várom, hogy a 2016-os évet egy 2-2,5 százalékos GDP-plusszal hagyhatjuk majd a hátunk mögött – fogalmazott.

A jegybankelnököt arról is meg tudtuk kérdezni, hogy figyelemmel követi-e majd a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságot. Matolcsy György azt mondta, itthonról nézi a mérkőzéseket, bár egy darabig hitt benne, hogy a helyszínen drukkolhat majd a magyar csapatért. – Az elfoglaltságaim közbeszóltak, pedig még meghívást is kaptam az egyik szurkolói buszra, és úgy terveztem, velük tartok. Aztán sajnos kiderült, hogy nem lesz rá időm – mesélte.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bánki: Demszky több kérdésben is “lebukott”

  Bánki: Demszky több kérdésben is “lebukott”

  Demszky Gábor volt főpolgármester több kérdésben is “lebukott” a 4-es metró beruházása ügyében – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a testület keddi ülését követően.

 • Illegális fogadóiroda működött II. kerületben

  Illegális fogadóiroda működött II. kerületben

  Illegális fogadóiroda működött Budapest II. kerületében egy Bimbó úti házban, a rendőrség tiltott szerencsejátékot szervezése gyanúja és személyi szabadság megsértése miatt nyomoz – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján kedden.

 • Uniós biztos: a migráció és a biztonság ma már globális kihívás

  Uniós biztos: a migráció és a biztonság ma már globális kihívás

  A migráció és a biztonság ma már nem európai, hanem globális kihívásnak tekinthető, egyetlen ország sem tud egyedül megküzdeni ezekkel a kérdésekkel – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

 • Csomós Mari nem számított a Nemzet Színésze címre

  Csomós Mari nem számított a Nemzet Színésze címre

  Csomós Marit meglepetésként érte a hír, hogy őt választották a nemzet színészének. Mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész az MTI-nek elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára az elismerés.