2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Extra

Max Martin svéd dalszerzőt és Cecilia Bartolit a zenei Nobel-díjjal tüntették ki

Max Martin svéd dalszerző és Cecilia Bartoli olasz énekesnő kapta idén a gyakran a zenei Nobelként emlegetett, tekintélyes Polar Zenei díjat Stockholmban.

A csütörtökön megrendezett ceremónián XVI. Károly svéd király is megjelent, és a résztvevők között volt a Backstreet Boys három tagja, Howie, Kevin és Brian is – számolt be róla a BBC News.


Martin egy sor híres énekes, köztük Britney Spears, Pink, N’Sync, Katy Perry és Taylor Swift népszerű számait írta. A nyilvánosság előtt ritkán megszólaló zenész a díjat átvéve viccesen megjegyezte: “Húsz évig sikerült elbújnom a pincében két hangszóró közé, de most rám találtak”.

Spears videoüzenetben nevezte “zseninek”, Justin Timberlake “mesternek” titulálta, Simon Cowell pedig kijelentette: “Nem hiszem, hogy Max Martin emberi lény, szerintem Svédországban gyártották, hogy nagy sikerű lemezeket csináljon, mert egy ember nem lenne képes mindazt véghezvinni, amit ő”.


A dalszerzőtől 22 szám került az amerikai toplista élére, csak John Lennonnak és Paul McCartneynak volt több listavezető száma.

Spears a Baby One More Time, Katy Perry az I Kissed a Girl, Taylor Swift a Shake It Off és a The Weeknd’s Can’t Feel My Face című dalokat köszönheti neki.

Köszönőbeszédében a pályafutását egy heavy metal bandában kezdő dalszerző sikerének két titkát is elárulta. Az első, hogy “a legjobbtól kell lopni, bevallom, hogy olyan óriásoktól loptam, mint az ABBA, a Kiss és a néhai, csodálatos Prince. A másik fontos titok, a szeretet” – fedte fel.

A díjátadó ceremónián Cecilia Bartoli olasz mezzoszoprán énekesnőt is Polar Díjjal tüntették ki azért az erőfeszítésért, amivel “egyedülálló módon” újra népszerűvé tette a 17., 18. és 19. századi zenét.

A díjat mély megtiszteltetésként fogadó énekesnő elmondta, hogy számára a zene érzelem, szenvedély és humanizmus. “Erősen hiszek a zene erejében, és azért vagyok itt, hogy ezt a hitemet megosszam” – fűzte hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy Feró: Még mindig jó vagyok az ágyban

  Nagy Feró: Még mindig jó vagyok az ágyban

  A hetvenkét éves rockzenész korát meghazudtolóan aktív életet él. Az orvosok már évekkel ezelőtt pihenőre küldték, ám Feró hajthatatlan, és élete végéig a színpadon akar állni.

 • Sokkolta Kóbort, hogy ismét nagypapa lesz

  Sokkolta Kóbort, hogy ismét nagypapa lesz

  Lapunk alig több mint egy hónappal ezelőtt számolt be Kóbor János első unokájáról, Elzáról. Most ismét nagy az öröm a családban, ugyanis kiderült, hogy máris úton van a második, immáron vér szerinti unoka.

 • Extrém divatra szavaznak a sztárok tavasszal

  Extrém divatra szavaznak a sztárok tavasszal

  Alig várjuk a tavaszt, hogy végre megszabaduljunk a télikabáttól. Így vannak ezzel a legismertebb sztárok is, akik megmutatják, hogy idén újra hódítanak a feltűnő színek, formák, és visszatérnek a régi kedvenc kiegészítők is.