EUR: 308,32 Ft
CHF: 285,02 Ft
2016. október 24., hétfő
Salamon

Extra

Max Martin svéd dalszerzőt és Cecilia Bartolit a zenei Nobel-díjjal tüntették ki

Cecilia_Bartoli_2008

Max Martin svéd dalszerző és Cecilia Bartoli olasz énekesnő kapta idén a gyakran a zenei Nobelként emlegetett, tekintélyes Polar Zenei díjat Stockholmban.

A csütörtökön megrendezett ceremónián XVI. Károly svéd király is megjelent, és a résztvevők között volt a Backstreet Boys három tagja, Howie, Kevin és Brian is – számolt be róla a BBC News.

Martin egy sor híres énekes, köztük Britney Spears, Pink, N’Sync, Katy Perry és Taylor Swift népszerű számait írta. A nyilvánosság előtt ritkán megszólaló zenész a díjat átvéve viccesen megjegyezte: “Húsz évig sikerült elbújnom a pincében két hangszóró közé, de most rám találtak”.

Spears videoüzenetben nevezte “zseninek”, Justin Timberlake “mesternek” titulálta, Simon Cowell pedig kijelentette: “Nem hiszem, hogy Max Martin emberi lény, szerintem Svédországban gyártották, hogy nagy sikerű lemezeket csináljon, mert egy ember nem lenne képes mindazt véghezvinni, amit ő”.

A dalszerzőtől 22 szám került az amerikai toplista élére, csak John Lennonnak és Paul McCartneynak volt több listavezető száma.

Spears a Baby One More Time, Katy Perry az I Kissed a Girl, Taylor Swift a Shake It Off és a The Weeknd’s Can’t Feel My Face című dalokat köszönheti neki.

Köszönőbeszédében a pályafutását egy heavy metal bandában kezdő dalszerző sikerének két titkát is elárulta. Az első, hogy “a legjobbtól kell lopni, bevallom, hogy olyan óriásoktól loptam, mint az ABBA, a Kiss és a néhai, csodálatos Prince. A másik fontos titok, a szeretet” – fedte fel.

A díjátadó ceremónián Cecilia Bartoli olasz mezzoszoprán énekesnőt is Polar Díjjal tüntették ki azért az erőfeszítésért, amivel “egyedülálló módon” újra népszerűvé tette a 17., 18. és 19. századi zenét.

A díjat mély megtiszteltetésként fogadó énekesnő elmondta, hogy számára a zene érzelem, szenvedély és humanizmus. “Erősen hiszek a zene erejében, és azért vagyok itt, hogy ezt a hitemet megosszam” – fűzte hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • 85 ezer fontért kelt el a Titanic szekrénykulcsa

  85 ezer fontért kelt el a Titanic szekrénykulcsa

  Egy szombati árverésen 85 ezer fontért (30 millió forintért) talált gazdára az 1912-ben elsüllyedt luxus óceánjáró, a Titanic egy rozsdás szekrénykulcsa a hozzá való réz bilétával együtt.

 • Sarka Kata: Csalódtam Petiben!

  Sarka Kata: Csalódtam Petiben!

  Sarka Kata óriásit csalódott férjében, Hajdú Péterben, akiben nem találta meg a hozzá illő társat, és aki szerinte olyan, mint az időjárás: az egyik napon még felé, a másik napon már másik nő felé nyit.

 • Brad Pitt nem válaszol Angelina Jolie-nak

  Brad Pitt nem válaszol Angelina Jolie-nak

  Brad Pitt nem válaszolt felesége, Angelina Jolie válókeresetére, az 52 éves színész ugyanis nem bírósági úton akar megállapodást elérni hat gyermekük felügyeleti jogáról.