EUR: 307,63 Ft
CHF: 287,00 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Külföld

Megfosztották tisztségétől a román képviselőház elnökét

Valeriu_Zgonea

A román képviselőház megfosztotta házelnöki tisztségétől hétfőn Valeriu Zgoneát, miután a politikust áprilisban kizárták a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Pártból (PSD).

A pártban addig ügyvezető elnöki tisztséget betöltő Zgonea volt a PSD egyetlen vezetője, aki a pártelnök lemondását szorgalmazta, miután Liviu Dragneát jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalásra való felbujtás és befolyással való üzérkedés miatt.

A PSD-ben árulásnak minősítették azt, hogy Zgonea az önkormányzati választások előtt megkérdőjelezte a pártelnök alkalmasságát a nyilvánosság előtt, és kizárták a pártból. Zgonea azt állította, azért akarják őt eltávolítani a képviselőház éléről is, mert a PSD az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények megváltoztatására készül, hogy megakadályozza a korrupt politikusok elszámoltatását.

Zgonea nem volt hajlandó önként lemondani a tisztségről, ezért eltávolításához a PSD körül tömörülő parlamenti többségnek előbb módosítania kellett a házszabályt. Erre csak a választási kampány után, múlt szerdán került sor, amikor elfogadták, hogy a házelnök mandátuma automatikusan megszűnik, ha az őt a tisztségre jelölő frakció megvonja tőle támogatását. Ennek alapján hétfőn a képviselőház 167 vokssal 32 ellenében határozatban rögzítette, hogy a házelnöki tisztség megüresedett.

Victor Ponta volt miniszterelnök hétfőn közölte, hogy megpályázza a képviselőház elnöki tisztségét, Liviu Dragnea pártelnök azonban nehezményezte, hogy Ponta nem a párt belső fórumain, hanem a nyilvánosság előtt beszélt házelnöki ambícióiról.

A képviselői mandátummal rendelkező Dragnea leszögezte, hogy őt személy szerint nem érdekli a házelnöki tisztség, mert nem akarja “ügyrendi vitákkal” tölteni idejét: neki győzelemre kell vinnie a PSD-t az őszi parlamenti választásokon, hogy végre olyan kormányt alakíthassanak, “amely a választókat szolgálja”. Szerinte azonban az lett volna a természetes, hogy a párton belül és nem a sajtó nyilvánossága előtt vitassák meg, kire bízzák a tisztséget.

A bukaresti sajtó másfél hónapja tényként kezeli, hogy a képviselőház elnökének menesztését akarja felhasználni a visszatérésre a bukaresti kormány éléről fél éve lemondott, korrupció miatt bíróság elé állított Victor Ponta, de az is nyílt titok, hogy nem éppen súrlódásmentes a viszony a PSD korábbi és mostani elnöke között.

A PSD várhatóan kedden dönt arról, kit jelölt a képviselőház élére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Miközben az amerikai Joemel Panisa reggel még azért morgolódott, mert a hóakadályok miatt nem tud munkába menni, pár órával később már 300 millió forint boldog tulajdonosa volt.

 • Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  A spanyol tévétörténelem egyik legmókásabb pillanatát élték át annak a tévéműsornak a nézői, akik szemtanúi voltak a „Délután itt és most” című beszélgetős műsorban elszundító vendég szunyókálásának.

 • Magyarbarát elnök az EP élén

  Magyarbarát elnök az EP élén

  Antonio Tajani lett az EP új elnöke. Kinevezésével Donald Trump után újabb erős ember tűnt fel a nemzetközi porondon, aki szimpatizál Magyarországgal.