EUR: 307,22 Ft
CHF: 282,07 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Belföld III.kerület XII.kerület

Megnéztük a csillebérci kalandparkot

Meglátogattuk a csillebérci kalandparkot, ahol májusban 14 gyerek alatt leszakadt egy kötélháló. A Kalandpálya Csillebérc üzemeltetőjétől megtudtuk, a gyerekek már jól vannak, az egykori úttörőtábor területén működő kalandpálya továbbra is várja a látogatókat.

A Kalandpálya Csillebérc 2006-ban nyitott, az üzemeltető állítása szerint az elmúlt tíz évben nem volt a mostanihoz hasonló jellegű baleset.

– Még folyik a kivizsgálás. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrizte parkunkat és a pályákat rendben találta, rendelkezünk a szükséges megfelelőségi minősítéssel – számolt be a Lokál Extrának Németh Tímea marketingvezető. Arra a kérdésünkre, hogy szigorodtak, változtak-e a biztonsági előírások, ellenőrzések a baleset következtében, azt a választ kaptuk, hogy Csillebércen „mindig szigorú ellenőrzések voltak és vannak, naponta végignézik a pályákat nyitás előtt”. Németh Tímea hozzátette, biztonságos körülmények között várják a természetben kalandra vágyókat.

– Kalandpályánkon minden korosztály megtalálja a korához illő programot, legyen az születésnap, lány- és legénybúcsú, iskolai kirándulás vagy csapatépítő tréning.

csilleberci-uttoro-nagytabor egykor.hu jpg

Az egykori úttörőtábor

Kalandpálya lett az úttörőtáborból

A Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ Budán, mintegy 46 hektáros területen helyezkedik el. Kezdetben az Úttörő Köztársaság, majd a Csillebérci Úttörő Tábor nevet viselte. Létrehozásáról 1948-ban hoztak kormányzati döntést. A tábor épületei 1950-ben készültek el teljesen. Ekkor épült fel a három, terméskőből készült, hullámpalával fedett kőépület, ahol nyáron a lányok laktak, télen pedig a vezetőképzéseket tartották. A rendszerváltáskor a Magyar Úttörő Szövetség tulajdonába került a csillebérci komplexum, melyet a mai napig tulajdonosként kezel, azonban az ajándékozás jogszerűsége miatt folyó per még ma is zajlik. A Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központban az egykori úttörőtábor területén ma két általános iskola, óvoda és bölcsőde is van. Itt üzemel a Kalandpálya Csillebérc is. Kedvelt kirándulóhely, több turistaút is áthalad területén. Erdős tájai a Budai Tájvédelmi Körzet részeként védettség alá esnek.

 

Fokozott ellenőrzés a kalandparkokban

A csillebérci kalandparkban történtek miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendkívüli vizsgálatot rendelt el az országban működő összes kalandparkban. A vizsgálat kitér a kalandparkokat működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a kezelő személyzet biztonságos működtetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére. Az ellenőrzésnek az idegenforgalmi szezon kezdetére való tekintettel heteken belül le kell zárulnia. A tárca bízik abban, hogy az országos szintű vizsgálat az üzemeltető cégeket fokozott körültekintésre készteti a biztonságos üzemeltetés, a hasonló balesetek megelőzése érdekében.

Csillebérci Kalandpálya, kötélpálya, mászás (Fotó: Keresztesi Balázs)

A fiatalok sisakban és kikötve közlekednek a magasban

Csillebérci Kalandpálya, kötélpálya, mászás (Fotó: Keresztesi Balázs)

Lentről vagy fentről félelmetesebb?

Csillebérci Kalandpálya, kötélpálya, mászás (Fotó: Keresztesi Balázs)

Így mászhatunk biztonságosan két fa között

Csillebérci Kalandpálya, kötélpálya, mászás (Fotó: Keresztesi Balázs)

Függőhíd a lombkorona alatt

Csillebérci Kalandpálya, kötélpálya, mászás (Fotó: Keresztesi Balázs)

Azért ez buli!

Csillebérci Kalandpálya, kötélpálya, mászás (Fotó: Keresztesi Balázs)

A kötélpályát minden egyes nap ellenőrzik nyitás előtt

Kapcsolódó Cikkek

 • Kósa: Botka veszélyes a magyar emberek biztonságára

  Kósa: Botka veszélyes a magyar emberek biztonságára

  Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint Botka László veszélyes a magyar nemzet, a magyar emberek biztonságára, hiszen az MSZP kormányfőjelöltje arról nyilatkozott, hogy ha megválasztják, akkor lebontja a kerítést a határon.

 • Újabb szoci érintettség a metróbotrányban

  Újabb szoci érintettség a metróbotrányban

  Tüttő Kata a 4-es metró körüli beruházásokat felügyelő korábbi tenderbizottság szocialista tagja lehetett az, akin keresztül Demszky Gábor és a főváros korábbi SZDSZ-MSZP vezetése nyomást gyakorolhatott a BKV vezetőségére – írja a 888.

 • Feladta! Klein Dávid visszafordult!

  Feladta! Klein Dávid visszafordult!

  Suhajda Szilárd után Klein Dávid is visszafordult a Mount Everestről a 8848 méteres csúcs elérése nélkül – tájékoztatta a vállalkozás sajtóreferense péntek reggel az MTI-t.