2018. április 24., kedd
György

Egyéb XIV.kerület XVII.kerület XVIII.kerület

Minimális zajcsökkenés várható

Kiszámíthatóbb és rövidebb érkezési útvonalakat biztosít a légi közlekedést irányító HungaroControl új eljárása, amely a potenciálisan zajjal érintett területek nagyságát is csökkenti. Ez ugyan minimális mértékben, de csökkenti a környezeti zajterhelést a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében. Megkeresésünkre a HungaroControl azt a tájékoztatást adta, hogy a PBN (Performance Based Navigation – a szerk.) olyan teljesítményalapú navigáció, amely segíti az egységes nyomvonalhasználatot. A repülési pályák szóródása a várakozások szerint nagymértékben csökken, ezzel egy időben pedig a potenciálisan zajterheléssel érintett területek nagysága is leszűkül. Az új érkezési eljárások bevezetésével csökken az ideálistól eltérő, kis magasságon történő szintrepülések száma is, ami kedvezően befolyásolja a földfelszíni zajhelyzetet. Az intézkedésektől a HungaroControl az üzemanyag-felhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését is várja: a légi járművek útvonalanként akár több mint 50 kilogramm üzemanyagot tudnak spórolni. A leszállási ívek több kerületet érinthetnek, Zuglót, Rákosmentét és a XVIII. kerületet is.

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Egyre tökéletesebb lesz a leszálláshoz használt ív (fotó: Sáfár Tibor)


Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.