2018. április 25., szerda
Márk

Egyéb XIII.kerület

Nagyidai cigányok a RaM-ban

Csóri vajda, a vándorcigányok  vezére  cigányország felemelkedéséről és dicsőségéről  álmodik. A csúf valóságban viszont ő és kis  közössége Nagyida várában rekedt, melyet  az osztrák seregek ostromolnak. A magyar  védők az éj leple alatt menekülnek a reménytelen helyzetből, sorsára hagyva Csórit és népét. Mit is tehetnének hát az örökké  vidám cigányok? Örömünnepet rendeznek,  esznek-isznak, táncolnak, hiszen ehhez értenek a legjobban! Nagy vigasságukban még ez  ellenséget is sikerül elijeszteniük, ám sajnos a  szerencse forgandó. A XVI. századi magyar monda alapján  készült tánckomédia a Magyarországon  élő cigányok kincset érő kultúráját mutatja  be a mozdulatok nyelvén. Román Sándor  koreográfiája nemcsak a cigány néptánckat szőtte bele a nagyidai mulatozásba, de  azokat a táncokat is, melyekkel a cigányság  vándorlása során találkozott. Török, perzsa,  indiai és egyiptomi elemek teszik teljessé  ezt a mulatságos történetet. Az Experi­ Dance – Nagyidai cigányok című előadását  a RaM Colosseumban (XIII., Kárpát u. 23.)  június 12 én 1 7 órától nézhetik meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.