EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb XIII.kerület

Nagyidai cigányok a RaM-ban

Csóri vajda, a vándorcigányok  vezére  cigányország felemelkedéséről és dicsőségéről  álmodik. A csúf valóságban viszont ő és kis  közössége Nagyida várában rekedt, melyet  az osztrák seregek ostromolnak. A magyar  védők az éj leple alatt menekülnek a reménytelen helyzetből, sorsára hagyva Csórit és népét. Mit is tehetnének hát az örökké  vidám cigányok? Örömünnepet rendeznek,  esznek-isznak, táncolnak, hiszen ehhez értenek a legjobban! Nagy vigasságukban még ez  ellenséget is sikerül elijeszteniük, ám sajnos a  szerencse forgandó. A XVI. századi magyar monda alapján  készült tánckomédia a Magyarországon  élő cigányok kincset érő kultúráját mutatja  be a mozdulatok nyelvén. Román Sándor  koreográfiája nemcsak a cigány néptánckat szőtte bele a nagyidai mulatozásba, de  azokat a táncokat is, melyekkel a cigányság  vándorlása során találkozott. Török, perzsa,  indiai és egyiptomi elemek teszik teljessé  ezt a mulatságos történetet. Az Experi­ Dance – Nagyidai cigányok című előadását  a RaM Colosseumban (XIII., Kárpát u. 23.)  június 12 én 1 7 órától nézhetik meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.