EUR: 305,29 Ft
CHF: 269,90 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Belföld

Nekünk is fájna a Brexit

Holnap dönt Nagy-Britannia arról, hogy az Európai Unión belül vagy kívül képzeli-e el a jövőjét. Bár szavazni csak a britek fognak, a döntés az Egyesült Államoktól Magyarországig érezteti majd a hatását. A többségnek fájni fog, ha a britek kilépnek.

brexit, Nagy-Britannia, EU (Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Brexit – volt alkalom megtanulni a kifejezést, amely a britek Európai Unióból (EU) való kilépését jelenti, ami hosszú ideje fenyegeti a közösséget. Csütörtökön elválik, hogy joggal vagy alaptalanul.

Az ügy onnan indult, hogy David Cameron a 2015-ös választási kampányban győzelme esetére referendumot ígért arról, hogy Nagy-Britannia tag maradjon-e. A miniszterelnök titokban arra számított, hogy politikai szövetségese (a liberális párt) úgyis törli majd a népszavazásra vonatkozó kezdeményezést a koalíciós szerződésből. Csakhogy Cameron abszolút többséget szerzett, így kénytelen volt meghirdetni a voksolást. – Blöffölt és vesztett – mondták erről később nyugati kormánykörökben.

Ez a blöff most sokba kerülhet, és nemcsak Nagy-Britanniának, hanem az Egyesült Államoktól egészen Magyarországig sokak számára nyomot hagyhat, ha a ködös Albion faképnél hagyja az uniót.

– Ez a forgatókönyv az üzleti élet minden szereplőjének rosszat jelent, a legrövidebbet a britek húzhatják – nyilatkozta a Lokálnak Vértes András. A GKI Gazdaságkutató elnöke szerint a leglátványosabb bukás a londoni cityn belül mehet végbe, ahonnan a száz legnagyobb külföldi befektetőből 30-40 biztosan távozik a Brexit bekövetkeztével. – A kiáramló tőke egészen Frankfurtig menekülhet, vagyis a németeknek még hozhat is a konyhára a brit kiválás – világított rá a közgazdász.

Magyar szempontból az ügynek nem kis tétje van, hiszen a magyar állampolgárok szigetországba való beutazását és munkavállalását is befolyásolhatja az esetleges Brexit. Arról nincs szó, hogy a kint élő magyarokat hazatoloncolnák, de bizonyosan szigorodnának az ezzel kapcsolatos szabályok. A kilépés a hazai pénzügyekre is kihathat, már ami az uniós forrásokat illeti. A Brexittel az EU GDP-je 470 milliárd euróval csökkenhet, ami a Magyarországnak juttatott pénzek mennyiségét is lefaraghatja.

95 ezer oldal menne a kukába

A pénzügyi átrendeződés mellett nem kis papírmunkával is járna a brit kilépés: az EU teljes jogi és szabályállománya becslések szerint durván 95 ezer nyomtatott oldal, ezt a dokumentumtömeget kellene átdolgozni. – Két lehetőség van, ha a britek maradnak, akkor Donald Tusknak és David Cameronnak le kell ülnie tárgyalni a jövőről, ha kilépnek, akkor annál inkább – fogalmazott Vértes András. Gyorsan bekövetkező hatásként egyedül azt tartja reálisnak, hogy a font árfolyama beleng majd.

Kapcsolódó Cikkek

  • A kormány biztosítja a gyermekeknek szükséges oltóanyagot

    A kormány biztosítja a gyermekeknek szükséges oltóanyagot

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.