EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb X.kerület

Nem veszélyes a katlan

Ismét elkerítettek egy részt az Óhegy parkban, de nem azért, mert veszélyes. Sokan ugyanis erre gyanakodtak, hiszen tizenkét évvel ezelőtt a katlannak hívott részen beszakadt a föld egy kutyát sétáltató férfi alatt. Utána bekerítették, amíg meg nem szűnt a balesetveszélyes állapot. Ez most sem áll fenn, csak a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. kárelhárítási és karbantartási munkálatokba kezdett a területen.

Az Óhegy park területén – 10-15 méterrel a felszín alatt – mészkőkitermelés folyt még a XX. század elején is. A járatokat az 1960–1970-es években kommunális hulladékkal töltötték fel, a felszíni kéreg alá beszivárgó esővíz pedig erjeszteni kezdte a hulladékot, és az oxigénelvonás következtében olyan gázok (dioxidok, monoxidok) szabadultak fel a járatokban, amelyek életveszélyessé tették azokat.

A tragikus balesetet követően többször próbálták betonnal feltölteni a járatrendszer egyes elemeit, de a komplex felmérésre és a tényleges tömedékelésre várni kell – emlékeztet a kobanya.info. A speciális munkagépek és az anyagok mozgatásához egy függőleges szállítóaknát kellett létesíteni, amelyet – a munka sikeres elvégezte után – lezártak, föléje dombot emeltek. A bányakapitányság által előírt negyedéves műszaki ellenőrzésnél azonban kiderült, hogy az akna faborításának felső részét gombafertőzés támadta meg. A jelenség megszüntetése érdekében hosszú távon vasbetonra tervezik cserélni a faszerkezetet. Addig azonban a fertőzött részt javítják ki, amihez le kell bontani az aknát fedő dombot, illetve az aknafedelet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.