EUR: 310,23 Ft
CHF: 288,74 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

Nemzetközi mozgósítás a Boko Haram ellen

Bamako, 2013. január 17.
A francia hadsereg audiovizuális kommunikációs irodája (ECPAD) által 2013. január 18-án közreadott kép nigeri katonákról a mali főváros, Bamakó repülőterén 2013. január 17-én. A mali  kormányerőket támogatva Franciaország 2013. január 11-én kezdett katonai műveletbe az afrikai országban az iszlamista csoportok dél felé történő előrenyomulásának megfékezése céljából. (MTI/AP/ECPAD/Jeremy Lempin)

Az erőforrások nemzetközi mozgósítását kéri az ENSZ a Boko Haram elleni harcban a világ országaitól, mert a nyugat-afrikai terrorszervezet támadásai miatt már humanitárius válság bontakozott ki a térségben.

A még az újabb fejlemények előtt készített tervünkben 75 millió dollárt szántunk Nigerben a segélyezésre, ennek a negyede áll csak a rendelkezésünkre, ezért fontos a nemzetközi mozgósítás – mondta Niameyben, az ország fővárosában Fodé Ndiaye, a világszervezet nigeri koordinátora szombaton.

Az ország hatóságainak közlése szerint a szélsőséges iszlamista terrorszervezet 26 katonát ölt meg a héten egy támadásban a Nigéria és Csád határához közel fekvő Bosso településen. Az övezetből 50 ezer ember van menekülőben egy olyan vidékre, ahol már amúgy is számos menekülttábor van – mondta Ndiaye, aki helyszíni szemléről tért vissza a támadás térségéből.

Emberek ezrei vannak úton rendkívül nehéz körülmények között, víz és hajlék nélkül. Kijendiben, a menekülttáborban 12 ezer ember volt a támadás előtt. Most naponta százan érkeznek – mondta el. Hasonló fejleményekről és válsághelyzetről számolt be pénteken Genfben az ENSZ kameruni koordinátora is.

A Boko Haram szombaton Nigériában is támadást intézett egy elszigetelt falu ellen Borno szövetségi államban. Négy nőt kihurcoltak a házából, és mindegyiküknek a helyszínen elvágták a torkát. Egy faluőr szerint szándékosan őket keresték, mert a férjük nem volt hajlandó csatlakozni a terroristákhoz, vagy mert gyanakodtak a férfiakra, hogy jelentenek a hatóságoknak.

Kapcsolódó Cikkek