EUR: 305,69 Ft
CHF: 274,18 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Obama beállt Clinton mögé, Sanders még hezitál

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház Ovális irodájában fogadta Bernie Sanders vermonti szenátort, a demokraták elnökjelölt-aspiránsát, aki az egyórás eszmecsere utáni rövid sajtóértekezletén arról beszélt: arra számít, hogy “együtt dolgozik” majd Hillary Clintonnal, Donald Trump elnökségének megakadályozásáért. Obama ugyanakkor hivatalosan is bejelentette, hogy Hillary Clinton elnökjelöltségét támogatja. “Nem hiszem, hogy volt valaha is nála alkalmasabb politikus erre a pozícióra” – mondta Obama Clintonról.

Bernie Sanders vermonti szenátor ugyanakkor tartózkodott attól, hogy támogatásáról biztosítsa Hillary Clinton elnökjelöltségét, sőt bejelentette, hogy a szövetségi fővárosban marad kampányolni. Washington DC-ben ugyanis jövő kedden lesz a választás, amely egyúttal az előválasztási folyamat utolsó eseménye.

A vermonti szenátor azonban leszögezte: várja a lehetőséget, hogy találkozzék Hillary Clintonnal, áttekintendő, hogyan, miképpen tudnak együtt dolgozni annak érdekében, hogy vereséget mérjenek novemberben a republikánusok elnökjelöltjére, Donald Trumpra, majd pedig olyan kormány alakuljon, amely “mindenkit képvisel”. A politikus közölte azt is: van néhány olyan téma, amelyet a kampányban híveinek milliói támogattak, és ő ragaszkodik e témák napirenden tartásához, illetve beillesztéséhez a demokrata elnökjelölt programjába.

Az ABC televízió információi szerint Obama elnök nem kérte Sanders szenátortól, hogy függessze fel kampányát és lépjen vissza Hillary Clinton javára. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője ezt már szerda este, New Yorkban érzékeltette, amikor újságíróknak így fogalmazott: “az elnök szerint Sanders szenátornak joga van ahhoz, hogy maga döntsön a kampányról”.

Sajtóhírek szerint Sanders néhány jelentős demokrata párti híve már jelezte, hogy készen áll Hillary Clinton elnökjelöltségének támogatására.

Bernie Sanders a Fehér Házban tartott eszmecsere után a Capitoliumba ment, ahol a Demokrata Párt néhány befolyásos politikusával, köztük Harry Reid szenátorral, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetőjével és Chuck Schumer New York-i szenátorral tárgyalt, majd Joe Biden alelnök hivatalába sietett.

Közben Donald Trump Twitter-üzenetben szögezte le, hogy az elnök Hillary Clintonnak nyújtott támogatása azt jelenti, hogy Obama “újabb négy év Obama-kormányzatot akar”. Hillary Clinton nem hagyta szó nélkül a blogbejegyzést, és válaszul ő is Twitter-üzenetet írt, amelyben azt javasolta Trumpnak, hogy törölje a Twitter-fiókját.

Hillary Clinton Twitter-üzenetet küldött Obamának is: “Boldog vagyok, hogy mellettem áll” – írta. Barack Obama és Hillary Clinton a jövő héten már együtt kampányol Wisconsin államban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.