EUR: 310,15 Ft
CHF: 289,43 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Külföld

Őrizetbe vették a fogyasztóvédelem vezetőjét a halálos vízitúra-baleset miatt

Gondatlanság vádjával őrizetbe vették Anatolij Kovalenkót, a karéliai fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnedzor) vezetőjét a hétvégi baleset miatt, amelyben 14 vízitúrázó gyerek életét vesztette a Szjamozero tavon – közölte kedden Vlagyimir Markin, az orosz Nyomozó Bizottság (SzKR) emberei

A nyomozás megállapította, hogy a fogyasztóvédelmi hatósághoz tavaly több panasz is érkezett a gyerekek nyaraltatására szakosodott, a tragédiáért felelős Park-Otel Szajmozero kft. ellen, amelynek egyébként nem volt engedélye vízitúrákat szervezni. Kiderült, hogy a felügyelet egyszer sem lépett fel a vállalkozás ellen, amely a bejelentések szerint az egészség- és járványügyi előírásokat sem tartotta be.

Az SzKR szóvivője szerint a szövetségi nyomozóhatóság kezdeményezte a bíróságnál az üdültető cég igazgatója, Jelena Resotova, a helyettese, Vagyim Vinogradov és Valerij Kupogyerscsikov letartóztatását. Korábban őrizetbe vették Ljudmila Vasziljeva és Regina Ivanova oktatót is.

Szombaton a Szjamozero tavon 47 vízitúrázó gyerek került viharba, akikre négy tapasztalatlan, mindössze 17-19 éves oktató felügyelt.

A Veszti.ru híroldal beszámolt róla, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma cáfolta a gyerekek iskolai tanárnőjének, Marina Nyefjodovának azt a Facebookon közzétett állítását, miszerint az egyik fiúnak a vészhelyzetben sikerült felhívnia mentőszolgálatát, de ott nem reagáltak a segélykérésre. Nyefjodova szerint a Zsenya nevű gyereknek, aki később belefulladt a tóba, azt mondták, hogy ne szórakozzon és a vonal másik végén letették a kagylót. A tanárnőnek az orosz média által felkapott esetet állítása szerint az egyik túlélő mesélte el.

A minisztérium karéliai részlegének szóvivője, Okszana Szemjonova a Govorit Moszkva rádióadóval közölte, hogy ellenőrizék a 01-es és 112-es segélykérő telefonszámon beérkezett összes hívást, de ilyen telefonbeszélgetést nem rögzítettek. Az első bejelentés vasárnap érkezett a segélyszolgálathoz egy Kudama nevű faluból, ahová az egyik túlélő kislánynak sikerült elvergődnie

Kapcsolódó Cikkek

 • Meztelenül rohant a templomba a lány

  Meztelenül rohant a templomba a lány

  Rengeteg sérülés borította annak a 18 éves lánynak a testét, aki magából kikelve, ordítozva rontott be egy texasi templomba azt állítva, hogy egy autós elrabolta, majd egy erdőben molesztálni kezdte.

 • Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant vasárnap egy ukrán Mi-2-es katonai helikopter az ország keleti részén, Donyeck megye kijevi ellenőrzésű részén, az előzetes információk alapján öten vesztették életüket, a gép három fős legénysége és két utasa – közölte Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

 • Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  A globalizált világban fontos, hogy a gyökereinket megerősítsük, s felismerjük, hogy valami sokkal értékesebbel rendelkezünk, mint az olcsó, import kultúra – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere az Arany János emlékév kapcsán megjelent formabontó album kapcsán.