2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Külföld

Pistorius-ügy: Sírva könyörgött lelőtt lánya képeiért Reeva Steenkamp édesapja

Tovább folytatódik a futóbajnok gyilkossági pere. A tárgyalás legfeljebb péntekig húzódhat, akkor ítéletet mondanak. Mint ismert, Pistorius még 2013-ban Valentin napon agyonlőtte kedvesét, Reeva-t. Az exsportoló azt állította, hogy tragikus baleset történt, mivel azt hitte, hogy betörő van a lakásában és ezért nyitott tüzet a vécébe bezárkózó lányra.

Reeva Steenkamp megtört édesapja most arra akarja rávenni a bíróságot, hogy hozzák nyilvánosságra lányáról azokat a fotókat, melyeken jól láthatóak a lány lőtt sebei.


– Azt akarom, hogy minden ember lássa, milyen fájdalmat okoztak az én kis Reevámnak.” – mondta Barry Steenkamp. Hozzátette, hogy egyszer biztosan el fog jönni annak az ideje, amikor négyszemközt le fog ülni beszélgetni Pistorius-szal. A megtört apuka felesége, June arról beszélt, hogy mára már megbocsájtott lánya gyilkosának, de ez nem azt jelenti, hogy büntetés nélkül megúszhatja szörnyű tettét.

Oscar Pistoruis

Oscar Pistoruis

– June már nem érez haragot, mert úgy érzi, hogy mindenkinek jobb, ha megbocsát Oscarnak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy büntetlenül élje tovább az életét, mintha semmi nem történt volna! – fakadt ki az apa. A 73 éves férfi elmondta, hogy minden este hallja felesége zokogását, miközben Reevához beszél.


Az ügyész a tárgyalás első napján azt mondta, hogy Pistorius egyáltalán nem mutatott megbánást a gyilkosságért. A pszichológus azonban úgy jellemezte a sportolót, mint egy „teljesen megtört ember”, akinek nem börtönre, hanem orvosi kezelésre van szüksége. Hozzátette, hogy a paralimpikon a börtönben töltött idő alatt végighallgatta, ahogyan egy rab megerőszakolja cellatársát, aki egy nappal később öngyilkosságot követett el. Ez mentálisan összetörte Pistoriust és súlyos depresszióba zuhant. A büntetés mértékéről péntekre várható ítélet, amit már nem lehet fellebbezni.

A szándékos emberölésben bűnösnek talált Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó, miután levette lábprotézisét a pretoriai bíróság tárgyalótermében pere ítélethirdetésének harmadik fordulóján - Fotó: MTI

A szándékos emberölésben bűnösnek talált Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó, miután levette lábprotézisét a pretoriai bíróság tárgyalótermében pere ítélethirdetésének harmadik fordulóján – Fotó: MTI

A mindkét lábán amputált, de lábprotézissel is kiemelkedő eredményeket elérő atléta 2013. február 14-én saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el. A legfelsőbb fellebbviteli fórum decemberi ítéletében helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett barátnőjével.

Kapcsolódó Cikkek