EUR: 305,25 Ft
CHF: 275,20 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Sport

Profi bokszolók is indulhatnak a riói olimpián!

Történelmi jelentőségű döntést hozott a napokban a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség. A sportszervezett rendkívüli kongresszusán egyetlen napirendi pont szerepelt: beengedik-e a profi bokszolókat az olimpiai játékokra.

– Amióta 2006-ban, Santo Domingóban megválasztottak engem az elnöknek, öles lépéseket tettünk sportágunk “eladhatóságának” javítása érdekében. Előbb 2010-ben beindítottunk a WSB-t, szövetségünk félprofi csapatbajnokságát, majd két éve az APB névvel útjára bocsátottunk a szervezetünk égisze alatt működő egyéni profiligát – mondta Vu Csing-kuo, az AIBA tajvani elnöke. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságában is tag sportvezető hangsúlyozta: 28 olimpiai sportág közül 27 már bebocsátotta a profikat, sokáig már az ökölvívás sem dacolhat az idők szavával, behozhatatlan versenyhátrányba kerül, ha maradi taktikát folytat. – Ökölvívás csak egy van, legyen az amatőr vagy profi, s folytatni kell az egységesítést, amelynek legfőbb állomásai a fejvédő sutba dobása, a háromszor három perces menetekhez való visszatérés és a tízpontos profi pontozás átvétele volt.

csotonyi_sandor_2

Csötönyi Sándor igent mondott az újításra (fotó:boxing.hu)

A közgyűlésre a szavazásra jogosult 140 tagország közül 88 küldte el képviselőjét, közülük nyolcvannégyen  támogatták a profik olimpiai szereplésének engedélyezését, csupán négyen tartózkodtak. Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szövetség elnöke is igennel szavazott
– Az olimpián a legjobbaknak kell szorítóba lépniük, függetlenül attól, hogy profik vagy amatőrök. Sportágunk jóval piacképesebb lesz így, hogy még jobban a média érdeklődésének homlokterébe kerül – mondta a döntéssel kapcsolatban a magyar sportvezető.

Rióra 26 hely nyílik meg a profik előtt a lehetséges 250-ből, amelyekért a július 3-8. között a venezuelai Vargasban esedékes selejtezőn mérkőznek meg – nemcsak az „igazi” hivatásosak, hanem a két félprofi liga, a WSB és az APB versenyzői is. Hogy Magyarország kiket indít, az egyfelől a a MÖSZ hatáskörébe tartozik, de attól is függ, hogy a hazai csapatok kiket engednek el, és milyen feltételek mellett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Naggyá tették Kanadát a lányok

  Naggyá tették Kanadát a lányok

  Egy életre megjegyezték a magyar pólósok és szurkolók a kanadai Monika Eggens nevét, aki öt góljával szinte egyedül verte meg a magyar válogatottat.

 • Imádják a versenyzők a budapesti vb-t

  Imádják a versenyzők a budapesti vb-t

  Több neves versenyző és szakember szerint Magyarország fantasztikus házigazdája a 17. vizes világbajnokságnak, ez a véleménye az egyik leghíresebb amerikai szakírónak is, aki Michael Phelps könyvének társszerzője – adta hírül az MTI.

 • Mourinho bekopogott Trumphoz

  Mourinho bekopogott Trumphoz

  A Manchester United Észak-Amerikában tölti az előszezont, José Mourinho és stábja pedig a helyi nevezetességeket is meglátogatja, az utolsó napon így kerültek a Fehér Házhoz.