2018. április 24., kedd
György

Egyéb XVII.kerület

Rákoskerti időutazás Ikarusszal

Budapesten dolgozó gyári munkások, kisiparosok kezdték el először felvásárolni a ma Rákoskertnek nevezett terület felparcellázott részeit 1933-ban a korábbi földbirtokostól, Schell Gyulánétól. Többek között ez is kiderült, amikor beültünk ebbe a piros Ikarus buszba, és hallgattuk Szelepcsényi Sándort, a Rákoskerti Polgári Kör elnökét, aki idegenvezetőként mutatta be a környéket.

Tudta például, hogy régen a téren álló csárda melléképületeiben voltak kénytelenek meghúzni magukat a főváros határához érkező emberek, azaz ott kucorogtak, és így kapta nevét a Kucorgó Csárda? Gondolta volna, hogy a Vida-dombot temetőnek tervezték, de soha nem temettek oda senkit, vagy hogy a vasútállomás volt az első helyi épület, amelyet 1932-ben építettek akkor még feltételes állomásnak, és 1995-ben felújították?


Rákoskerti időutazó ikarus busz, Rákoskert napja (Fotó: Keresztesi Balázs)

Így fest belülről a retró jármű
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Rákoskerti időutazó ikarus busz, Rákoskert napja (Fotó: Keresztesi Balázs)

Rákoskerti időutazó Ikarus busz (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.

 • Kivirágzik a város

  Kivirágzik a város

  Elérkezett a jó idő, ez pedig nem jelent mást, minthogy elindult Szolnok közterületein a virágok kiültetése.