EUR: 304,85 Ft
CHF: 276,62 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Külföld

Sugárzás! Veszélyes folyadék szivárgott ki egy atomerőműben

Sugárzó folyadék szivárgott ki csütörtökön a Tokióval szomszédos Ibaraki tartományban, a leállított japán Tokai atomerőmű kettes számú blokkjában – közölte a létesítményt üzemeltető Japan Atomic Power vállalat.

A szivárgás oka egyelőre nem ismert, s nem tudni sem környezeti károkról, sem egészségkárosodást szenvedett dolgozókról.

A vállalat szerint a szivárgás abban az épületben történt, ahol a sugárszennyezett vizet tisztítják. “Nagyjából 750 liter folyadék szivárgott ki, amelyben a sugárzó részecskék aktivitása literenként meghaladja a 370 ezer becquerelt” – tették hozzá. Egy becquerel az aktivitása annak a radioaktív anyagnak, amelyben másodpercenként egy atommag bomlik el.

A Tokai atomerőmű kettes számú, 1100 megawatt teljesítményű blokkját 1971-ben építették. A 2011. március 11-ei földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 atomreaktort, köztük a tokait is. A sugárszennyezett víz tisztítását végző berendezések azonban részben tovább működnek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ausztrália visszatáncolt a menekültek befogadásától

    Ausztrália visszatáncolt a menekültek befogadásától

    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn azzal vádolta meg Ausztráliát, hogy visszatáncolt attól az egyezségtől, amelynek értelmében közel kétezer menedékkérőt fogadott volna be azok közül, akiket Pápua Új-Guineán, illetve Naurun fenntartott táboraiban szállásolt el, a canberrai kormány szerint azonban ilyen megállapodás soha nem létezett.

  • Nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született kislány

    Nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született kislány

    Több mint nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született dél-afrikai kislány, akinél annak idején kéthónapos korban kezdték meg és negyven héttel később már abba is hagyták az erőteljes kezelést – számoltak be a kutatók a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián, rámutatva, hogy az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nagyon korai gyógyszeres kezeléssel bizonyos esetekben visszafordítható a HIV-fertőzöttség.