EUR: 309,77 Ft
CHF: 288,71 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Szexuális visszaélések miatt felfüggesztettek négy papot

A húsvét hétfőn reggel kigyulladt Jézus Szíve templom épülete
15. kerület
( Fotó: Sáfár Tibor)

Felfüggesztett hivatalából négy olyan papot Lyon érseke, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg – közölte csütörtökön a közép-franciaországi város egyházkerülete.

“Valamennyi érintett esetében a tények ismertek az igazságügyi hatóságok előtt” – hangsúlyozta közleményében a lyoni érsekség, amely hónapok óta egy 25 évvel ezelőtti papi pedofil botránytól hangos.

Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen személyesen is indult rendőrségi vizsgálat a közelmúltban, mert elhallgatott több papi pedofilügyet.

A francia katolikus egyház áprilisban jelezte, hogy mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek, még a múltban történteket is. Philippe Barbarin pedig ígéretet tett arra, hogy június 30-ig nyilvánosságra hozza a francia püspöki konferencia által létrehozott “független nemzeti bizottság” következtetéseit. Ez a testület vizsgálta meg “azon papok eseteit, akiknek helyzete a papi gyakorlat szempontjából problémás érzelmi és szexuális téren a polgári és a kanonikus törvény szempontjából”.

A független nemzeti szakértői bizottságot, amely eddig hétszer ülésezett, egy világi szakember vezeti, tagjai pedig bírók, orvosok, pszichológusok, szülők. A bizottság feladata, hogy tanácsokkal szolgáljon azon püspökök számára, akiknek elítélendő cselekedetet elkövetett papokkal van dolguk.

Lyon érseke ellen, aki 2002 óta tölti be a tisztséget, jelenleg két eljárás is folyamatban van. Az első január végén kezdődött, amikor is a jelenleg a 70-es éveiben járó Bernard Preynat pap beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a Lyon külvárosában rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy “az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket”, ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását. Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás miatti panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházmegye több vezetője, köztük a 65 éves Barbarin ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy “2007-2008 táján” értesült a pap “viselkedéséről”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán támadott meg és sebesített meg súlyosan két embert Japánban, akik egy olyan cégnél dolgoznak, amely a szórakoztatóipar számára biztosít állatokat.

 • Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia leváltott elnöke, Yahya Jammeh szombat este az államkassza tartalmával, a központi bankból elvett legalább 500 millió dollárral távozott külföldre, közölte Mai Fatty, az új elnök kormányzó koalíciójának egyik tagja – írta hétfőn a dpa hírügynökség.

 • Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Nyolc napja rejtélyes körülmények között veszett nyoma annak a 20 éves izlandi lánynak, aki után 725 önkéntes kutatott a parti őrség segítségével.