2018. április 25., szerda
Márk

Egyéb III.kerület

Tárkány-Kovács: Pestre csak akkor megyek, ha nagyon muszáj

Tárkány-Kovács Bálint, a Junior Prima díjas Tárkány Művek zenekar alapítója és vezetője született óbudai. Cimbalomművészként a Fonó zenekar és a Csillagszemű Táncegyüttes zenekarának is tagja. Emellett zeneszerzőként is sikereket ért el a Soundweaving hanginstallációs projektjével és a Jazzy Dalversenyen elnyert legjobb hangszerelésért járó díjával.

Tárkány Kovács játszik

Tárkány-Kovács Bálint Óbudán próbál

– Óbudán születtem, Békásmegyer-Ófaluban élek, itt próbálunk, Pestre csak akkor megyek, ha nagyon muszáj. Márai megmondta: Budán lakni világnézet. A déli part is csak egyvalamiben jobb: onnan rálátni az északira – vallja a cimbalomművész, akit arról faggattunk, a tíz év után újjáalakult Tárkány Művek miben lesz új és mit őriz meg a régi „énjéből”.


– Új hangszerelés: dob és harmonika. Új hatások: ska, reggae, rock. A sok szép után sok csúnyát is megnézünk, több humor, több irónia. Árnyaltabb és elmélyültebb viszony a hagyományokhoz és eredetibb saját hang – tudtuk meg Bálinttól. A Tárkány Művek óbudai frontembere hozzátette, alkotóként – másokhoz hasonlóan – gyakran maga sem érti, mit miért tesz.

– Valójában nem értem, miért pont ilyen zenét csinálok, mégis erre gurulok. Megokolhatatlan meggyőződésből cselekszem. A közönséget tekintve, csak remélni merem, hogy akad, akit ez érdekel, aki velem tart, akinek ez jelent valamit.


Tarkany Müvek

A hattagúvá bővült zenekar új énekese Kész Petra, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakának végzős hallgatója. Szaxofonon és klarinéton Bazsinka Mihály játszik. Móser Ádám harmonikás a brácsa szerepét vette át, mellette furulyán és a dudán is játszik, a bőgős Arday Dániel

A Tárkány Művek Bálinttal az élen lázasan dolgozik a negyedik nagylemezén, amelyen allegorikus képekben, a gasztronómia világába bújtatva szerelemről, történelemről és erotikáról is szó esik Krúdy Gyula, Márai Sándor, Hamvas Béla, Ambrus Lajos idevágó írásainak szellemében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.