EUR: 307,62 Ft
CHF: 282,30 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb III.kerület

Tárkány-Kovács: Pestre csak akkor megyek, ha nagyon muszáj

Tárkány-Kovács Bálint, a Junior Prima díjas Tárkány Művek zenekar alapítója és vezetője született óbudai. Cimbalomművészként a Fonó zenekar és a Csillagszemű Táncegyüttes zenekarának is tagja. Emellett zeneszerzőként is sikereket ért el a Soundweaving hanginstallációs projektjével és a Jazzy Dalversenyen elnyert legjobb hangszerelésért járó díjával.

Tárkány Kovács játszik

Tárkány-Kovács Bálint Óbudán próbál

– Óbudán születtem, Békásmegyer-Ófaluban élek, itt próbálunk, Pestre csak akkor megyek, ha nagyon muszáj. Márai megmondta: Budán lakni világnézet. A déli part is csak egyvalamiben jobb: onnan rálátni az északira – vallja a cimbalomművész, akit arról faggattunk, a tíz év után újjáalakult Tárkány Művek miben lesz új és mit őriz meg a régi „énjéből”.

– Új hangszerelés: dob és harmonika. Új hatások: ska, reggae, rock. A sok szép után sok csúnyát is megnézünk, több humor, több irónia. Árnyaltabb és elmélyültebb viszony a hagyományokhoz és eredetibb saját hang – tudtuk meg Bálinttól. A Tárkány Művek óbudai frontembere hozzátette, alkotóként – másokhoz hasonlóan – gyakran maga sem érti, mit miért tesz.

– Valójában nem értem, miért pont ilyen zenét csinálok, mégis erre gurulok. Megokolhatatlan meggyőződésből cselekszem. A közönséget tekintve, csak remélni merem, hogy akad, akit ez érdekel, aki velem tart, akinek ez jelent valamit.

Tarkany Müvek

A hattagúvá bővült zenekar új énekese Kész Petra, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakának végzős hallgatója. Szaxofonon és klarinéton Bazsinka Mihály játszik. Móser Ádám harmonikás a brácsa szerepét vette át, mellette furulyán és a dudán is játszik, a bőgős Arday Dániel

A Tárkány Művek Bálinttal az élen lázasan dolgozik a negyedik nagylemezén, amelyen allegorikus képekben, a gasztronómia világába bújtatva szerelemről, történelemről és erotikáról is szó esik Krúdy Gyula, Márai Sándor, Hamvas Béla, Ambrus Lajos idevágó írásainak szellemében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.