EUR: 309,50 Ft
CHF: 289,18 Ft
2017. március 26., vasárnap
Emánuel

Életmód

Termelje meg az erkélyen a lecsóhozvalót!

Akkor is lehet saját veteményesünk, ha a belváros közepén, egy gangos házban élünk, de a panellakók se rettenjenek vissza, ha saját lecsóhozvalót szeretnének. A balkonkertészetet nyár elején is el lehet kezdeni.

Bucket of Strawberry 'Tarpan' and lavender. Pot of Tomato 'Heartbreaker', French marigolds and parsley. Right: climbing cucumber plant. Left: French beans. Below: peppers and 'cut and come again' salad leaves., Image: 275960406, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, GardenPix

Nyár elején már csak kész palántákkal lesz dolgunk

 

Ami jól érzi magát a cserépben

At West Dean Garden�s summer Chilli Festival, a display of potted chilli peppers thrive on gravel strewn shelves in an old Victorian glasshouse., Image: 32558432, License: Rights-managed, Restrictions: No commercial sales if people depicted, Model Release: no, Credit line: Profimedia, GardenPix

A városi hobbikertészet a reneszánszát éli. Ha ilyenkor, nyár elején állunk neki, akkor már csak kész palántákkal lesz dolgunk. A paprikának szinte valamennyi fajtája jól érzi magát a cserépben. A palántákat meleg, napfényes helyre ültessük, hetente háromszor öntözzük az augusztusi szüretig. A paradicsom a gyors siker záloga. A balkonra a leghasznosabb a mini, fürtös fajtát választani. Kevesebb fénnyel is beéri, mint a paprika, viszont több vízre van szüksége. Sima virágföldben szépen növekedik.

Aubergine (Solanum melongena), 'Money Maker', flower and ripe fruits, growing in conservatory, England, Europe, Image: 88405781, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Padlizsán csak haladóknak!

Míg a paprika és a paradicsom viszonylag könnyen termőre fordítható, a padlizsánhoz és a cukkinihez már kell némi tapasztalat. Fontos a megfelelő tápanyag, a nagy cserép és a sok-sok napsütés. Folyamatosan tartsuk nedvesen a földet, és havi egy trágyázás sem árt. A cukkininak a virágát is megkóstolhatják a bátrabbak, rántva is finom, de salátába is tehetjük.

 

A nyár slágere a tomatillo

Physalis philadelphica. Tomatillo Purple fruit. GroundcherryIsmeri ön a tomatillót? Ez a rendkívül ellenálló, bőtermő növény kicsit olyan, mint a paradicsom, kicsit olyan, mint a  földicseresznye. A mexikói konyha kedvelt zöldsége, fajtától függően zöld, sárga vagy lila bogyót hoz. Aki túl van legalább egy sikeres paradicsomtermésen, az nyugodtan nekivághat a mexikói földicseresznye nevelésének, hiszen pontosan ugyanazt a gondozást igényli, mint piros rokona. A jó termés érdekében rendszeres öntözést és sok napot igényel. Nyersen is fogyasztható, de a mexikóiak szószok, salsák készítésére használják, azonban meg lehet bolondítani vele a hagyományos lecsót is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    A Századvég Gazdaságkutató (SZG) Zrt. szervezett Turizmus konferenciát Budapesten, amelyen szakemberek mutatták be eredményeiket, terveiket és a magyar turizmus fejlődési lehetőségeit.

  • Elő a nyárigumikkal!

    Elő a nyárigumikkal!

    A nyárigumik között néhány feljövőben lévő olcsóbb márka is nagyon biztonságos – derült ki az idén ötödik alkalommal megrendezett hazai nyárigumiteszten, amelyet a nonstopgumi.