EUR: 308,51 Ft
CHF: 288,52 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb XIV.kerület

Történelmi futballmeccs Zuglóban

A zuglói Varga Zoltán sportcentrumban rendezett BEAC–„33” FC labdarúgó-mérkőzés simán lehetne egy a rengeteg hétvégi amatőr focimeccs közül. Ám ez az összecsapás több volt egy átlagos futballmeccsnél. Ez a két csapat játszotta ugyanis az első hivatalos magyar futballmérkőzést – 115 évvel ezelőtt. A két csapat játékosai pedig megemlékeztek az nagy ősökről.

14ker_33beac
Kelényi Gábor, a „33” FC elnöke, a program egyik szervezője folyamatosan tárja fel csapatának történelmét. Persze, van mire büszkének lennie, hiszen a klub története 1900-ban indult a Magyar Labdarúgó Szövetség alapításában való részvétellel, valamint az első nemzeti bajnokságban szerepléssel.
– Azóta sok minden történt, évekig, évtizedekig a „33” FC sem működött – mondta a Lokálnak Kelényi Gábor. – Ám 2011-ben a legenda újraéledt, amikor is pár fiatal barát újraalapította a csapatot és elindult a BLSZ negyedik osztályában. Azóta egy osztállyal feljebb jutottunk, sőt, a BLSZ III-ban is meghatározó csapatnak vallhatjuk magunkat, de számunkra a múlt éppoly fontos, mint a jelen vagy a jövő – fejtette ki Kelényi, aki az elmúlt időben sokat kutatott, és kiderült, az első hivatalos magyar bajnoki mérkőzést az ő csapatuk és a BEAC játszotta 1901-ben. Előtte is voltak már bemutató mérkőzések, de ez volt az első hivatalos tétmeccs.

– Ráadásul azt is Zuglóban, a Thököly úton játszották. Szerencsére nemcsak mi létezünk, hanem a BEAC is, sőt, egy csoportban vagyunk a bajnokságban, így adva volt a lehetőség, hogy a soros mérkőzésen megünnepeljük ezt a jubileumot.

Kelényi Gábor elmondta, a meccs előtt kisebb ünnepség volt, a mérkőzésre pedig ők is és a BEAC is zászlót csináltatott, amit a két csapatkapitány elcserélt egymással. Hozzátette, a meccs méltó volt a jubileumhoz.
– A két csapat már három éve egy csoportban van, és mindig igazi presztízsmeccset játszik egymással. Hogy mást ne mondjunk, tavaly azért nem jutottunk fel a másodosztályba, mert kikaptunk a BEAC-tól. A mostani meccsnek ugyan már nem volt ilyen tétje, legalábbis a helyezéseket tekintve. De a már említett presztízs miatt, no meg a meccs jubileumi jellege miatt egyik csapat játékosait sem kellett motiválni. A győzelem most a BEAC-nak jött össze, 6-5-re ők nyertek, pedig nyolc perccel a vége előtt még mi vezettünk.

A főszervező hozzátette, szeretnének hagyományt teremteni ebből a megemlékezésből, sőt, az a tervük, hogy bevonják azt a néhány csapatot, amelyek még léteznek az MLSZ-t alapítók közül.

33fc_1901

A „33″ FC az 1900-as alapításkor

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Magyarország innovációs központtá kíván válni

    Szijjártó: Magyarország innovációs központtá kíván válni

    Magyarország egyre inkább innovációs központtá kíván válni, ezért a jövő évtől minden kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás kétszer annyi pénzt vonhat le az adóalapjából, mint amennyit innovációra fordít – jelentette ki Szijjártó Péter a think.

  • Meghalt Alekszej Abrikoszov

    Meghalt Alekszej Abrikoszov

    Meghalt 88 éves korában Alekszej Abrikoszov orosz-amerikai elméleti fizikus, aki 2003-ban a brit Anthony J. Leggett-tel és a szintén orosz Vitalij Ginzburggal megosztva Nobel-díjat kapott a szupravezetők és a szuperfolyékonyság kutatásában elért eredményeiért.