EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Tréfának vélte a viharba került vízitúrázó gyerek segélyhívását a kórházi ügyletes

Hullám csónakház, kajak kenu, evezés, ESMTK, Molnár Gábor
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Tréfának vélte egy karéliai kórház ügyeletes felcsernője egy bajba jutott vízitúrázó fiú segélyhívását a múlt hétvégén, amikor a gyerek több tucat társával együtt viharba került a Szjamozero tavon – közölte pénteken az északnyugat-oroszországi köztársaság egészségügyi tárcájának szóvivője.

A tavon felborult három csónak, amely 51 embert – köztük 47 kiskorút – szállított, aminek nyomán 13 gyerek meghalt, egynek pedig nyoma veszett. A segélyhívásra nem reagáló felcsernőt őrizetbe vették, ellene gondatlanság címén büntetőeljárás indult.

Az orosz médiában korábban az az információ jelent meg a Moszkvából érkezett nyaraló gyerekek tanárnőjére hivatkozva, hogy az egyik fiúnak a rendkívüli helyzetek minisztériuma mentőszolgálatát sikerült felhívnia, amit ott figyelmen kívül hagytak. Ezt az értesülést a tárcánál cáfolták. Mostanra kiderült, hogy valóban történt segélyhívás, ám az a szuojarvi központi kórházhoz érkezett be.

Az ügyeletes a hívást telefontréfának gondolta, arról nem számolt be sem a feletteseinek, sem a hatóságoknak és be sem jegyezte a naplóba. A bajba jutott vízitúrázók mentése csak másnap, vasárnap kezdődött el, miután egy partra kivergődött ember értesíteni tudta egy part menti falu lakosait.

Kedden gondatlanság gyanújával őrizetbe vették Anatolij Kovalenkót, a karéliai fogyasztóvédelmi felügyelet vezetőjét. A nyomozás ugyanis megállapította, hogy a hatósághoz tavaly több panasz is érkezett a gyerekek nyaraltatására szakosodott, a tragédiáért felelős Park-Otel Szajmozero kft. ellen, amelynek nem volt engedélye vízitúrákat szervezni. Kiderült, hogy a felügyelet egyszer sem lépett fel a vállalkozás ellen, amely a bejelentések szerint az egészség- és járványügyi előírásokat sem tartotta be.

Az üdültető cég igazgatóját, Jelena Resotovát és helyettesét letartóztatták, valamint őrizetbe vettek két oktatónőt is.

Kapcsolódó Cikkek