EUR: 305,07 Ft
CHF: 275,63 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

Tréfának vélte a viharba került vízitúrázó gyerek segélyhívását a kórházi ügyletes

Tréfának vélte egy karéliai kórház ügyeletes felcsernője egy bajba jutott vízitúrázó fiú segélyhívását a múlt hétvégén, amikor a gyerek több tucat társával együtt viharba került a Szjamozero tavon – közölte pénteken az északnyugat-oroszországi köztársaság egészségügyi tárcájának szóvivője.

A tavon felborult három csónak, amely 51 embert – köztük 47 kiskorút – szállított, aminek nyomán 13 gyerek meghalt, egynek pedig nyoma veszett. A segélyhívásra nem reagáló felcsernőt őrizetbe vették, ellene gondatlanság címén büntetőeljárás indult.

Az orosz médiában korábban az az információ jelent meg a Moszkvából érkezett nyaraló gyerekek tanárnőjére hivatkozva, hogy az egyik fiúnak a rendkívüli helyzetek minisztériuma mentőszolgálatát sikerült felhívnia, amit ott figyelmen kívül hagytak. Ezt az értesülést a tárcánál cáfolták. Mostanra kiderült, hogy valóban történt segélyhívás, ám az a szuojarvi központi kórházhoz érkezett be.

Az ügyeletes a hívást telefontréfának gondolta, arról nem számolt be sem a feletteseinek, sem a hatóságoknak és be sem jegyezte a naplóba. A bajba jutott vízitúrázók mentése csak másnap, vasárnap kezdődött el, miután egy partra kivergődött ember értesíteni tudta egy part menti falu lakosait.

Kedden gondatlanság gyanújával őrizetbe vették Anatolij Kovalenkót, a karéliai fogyasztóvédelmi felügyelet vezetőjét. A nyomozás ugyanis megállapította, hogy a hatósághoz tavaly több panasz is érkezett a gyerekek nyaraltatására szakosodott, a tragédiáért felelős Park-Otel Szajmozero kft. ellen, amelynek nem volt engedélye vízitúrákat szervezni. Kiderült, hogy a felügyelet egyszer sem lépett fel a vállalkozás ellen, amely a bejelentések szerint az egészség- és járványügyi előírásokat sem tartotta be.

Az üdültető cég igazgatóját, Jelena Resotovát és helyettesét letartóztatták, valamint őrizetbe vettek két oktatónőt is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy csodás időutazás – Róma az örök város

  Egy csodás időutazás – Róma az örök város

  Egy semmihez sem hasonlítható időgépben találja magát az, aki ellátogat az olasz fővárosba. Az ókori Római Birodalom hajdani központja olyan monumentális és különleges építészeti remekművek tárházát kínálja az utazóknak, ami életre szóló élményt nyújt.

 • Szabadon engedik O.J. Simpsont!

  Szabadon engedik O.J. Simpsont!

  Október elején kiengedik a börtönből O.J. Simpsont. Az amerikaifutball egykori csillaga, filmsztár csoportos fegyveres rablásért és testi sértésért került rácsok mögé, 2008-ban több mint harminc év szabadságvesztésre ítélték.

 • Lebukott a „vasember”

  Lebukott a „vasember”

  Bár igazán nagyot szeretett volna kaszálni, most mégis hosszú időre nem kell pénzre gondolnia annak a nőnek, aki összesen 102 iPhone telefont próbált becsempészni Kínába.